Нови изборни обрачун Видода и Субјантоа у Индонезији

Према првим прелиминарним резултатима председничких избора у Индонезији, актуелни шеф државе Јоко Видодо има више од десет одсто гласова у односу на свог ривала, бившег генерала Прабовоа Субјантоа, јавља "Би-Би-Си".

Центар за стратешке и међународне студије из Џакарте објавио је да је Јоко Видодо освојио 56,7 одсто гласова, а Прабово Субјантоа 43,3 одсто, након што је проебројено више од половине гласова, наводи Ројтерс.

"Ми још ништа не тврдимо. Подаци ће се вероватно стабилизовати на 90 одсто", рекао је извршни директор тог центра Филипс Вермонте.

Коментаришући резултате на основу "брзог пребројавања", портпарол кампање Прабовоа, Дахнил Анзар Симањунтак рекао је да подаци на основу 50 одсто пребројаних гласова нису довољни.

"Сачекаћемо", рекао је Симањунтак, преноси Ројтерс.

Стручњаци напомињу да су ово највећи једнодневни избори у свету. Званични резултати не очекују се до маја.

Право гласа имало је више од 192 милиона људи, који су бирали председника државе и 20.000 посланика у националном парламенту и локалним скупштинама, јавља Би-Би-Си.

Предизборном кампањом доминирала су економска питања, али и растући утицај конзервативног ислама.

Надметање између Јока и бившег војног генерала Прабовоа је реприза председничких избора из 2014. године, на којима је актуелни председник остварио тесну победу.

број коментара 0 Пошаљи коментар