Обнова Нотр Дама, године могу постати деценије

Председник Француске Емануел Макрон поручио је да ће катедрала Нотр Дам бити још лепша након обнове коју је, тврди, могуће спровести за пет година. Експерти упозоравају да би радови могли да потрају и неколико деценија.

Пожар који је избио у понедељак у Богородичиној цркви у Паризу уништио је кровну конструкцију ове катедрале. Ипак, очувана је структура цркве, као и два торња. Сачуване су и бронзане статуе које су раније биле изнете из Нотр Дама због реконструкције, као и свете реликвије. Оргуље су нетакнуте, као и неки од вредних витража.

Стотине милиона евра је сакупљено већ у првим сатима након избијања пожара, а помоћ је понудила и Србија.

Ипак, најава Емануела Макрона да би обнова 850 година старе катедрале могла да буде завршена за пет година не одговара проценама стручњака.

Ерик Фишер, који је на челу фондације задужене за обнову десет векова старе стразбуршке катедрале, рекао је за АФП да ће за Нотр Дам бити потребне деценије.

"Штета је значајна, али срећа је што Француска има мрежу одличних компанија за рестаурацију", рекао је Фишер.

Стефан Берн, водитељ емисије о средњовековној Француској, који је недавно дошао на чело владиног одбора за наслеђе, сматра да ће бити потребно најмање десет до двадесет година како би се готичкој катедрали вратио стари сјај.

Подсећајући да је и рестаурација катедрале у Ремсу трајала деценијама, Берн је за француски радио рекао да га највише боли то што можда неће доживети да Нотр Дам буде обновљен. "Биће реизграђен за будуће генерације", рекао је Берн.

Постоје и другачија мишљења, која су ближа обећању Емануела Макрона. Жак Ланг, који је био министар културе током владавине Франсоа Митерана, рекао је да је смејурија да су потребне деценије. Поредећи са реновирањем у Стразбуру, Ланг је рекао да мора исто да се уради у Паризу и то не за 10 до 15 година, већ за три године.

Ректор Нотр Дама, монсињор Патрик Шове, такође је био оптимистичан. "Надам се да ћу за живота моћи да служим мису у катедрали. Сада имам 67 година и ако све буде ишло како треба, биће потребно десет година, тада ћу имати 77 година и још ћу моћи да радим", рекао је за Интер радио.

Педесет људи води истрагу како би се утврдио узрок пожара. Париски јавни тужилац јуче је рекао да нема назнака да је намерно подметнут.

број коментара 7 Пошаљи коментар
(среда, 17. апр 2019, 17:42) - anonymous [нерегистровани]

Hvala na komentaru.

Upravo tako kao sto smo obojica napisali
Pozdrav

(среда, 17. апр 2019, 15:04) - anonymous [нерегистровани]

@Osiguranje

Браво за коментар, такође живим на западу 35 година, овде је све осигурано и све је могуће осигурати, буквално тако.
Осигурање ће покрити све трошкове поновне изградње крова и делова катедрале тако да није било потребно сакупљати паре, али није згорег мало екстра пара, заувар је;)

(среда, 17. апр 2019, 13:09) - anonymous [нерегистровани]

Osiguranje

Zivim na zapadu skoro 30 godina i znam da svaka kuca organizacija ustanova ima osiguranje pa tako i crkva u Parizu.
Sigurno ce dobiti od osiguranja dovoljno novca da izvrse obnovu.
Sta ce sa doniranim novcem?

(среда, 17. апр 2019, 13:06) - rada [нерегистровани]

kosovo

Gorela je i Ljeviška. jeli se svet ćudio šta se radi. Odgovor je jasan svetske sile su to i uradile.
Poruka za Francusku.

(среда, 17. апр 2019, 12:33) - Miki [нерегистровани]

Pravac Strazbur

Kada je vec pomenuta katedrala u Strazburu, nju treba obavezno posetiti jer je citava i jos impresivnija od Notr Dama.Kao kada biste Notr Dam, koji je posluzio kao uzor, nadogradili sa jos pedesetak metara u visinu.Jedna mala crtica iz istorije.Kada je Hitler okupirao Francusku onda je izabrao katedralu u Strazburu kao neki buduci centar svog carstva a ne Notr Dam

(среда, 17. апр 2019, 11:55) - anonymous [нерегистровани]

Na zapadu

Sve zavisi od finansija. Cujem da su već skupili za 24 časa 600miliona eura. Svaka im čast.

(среда, 17. апр 2019, 11:01) - Воронцов [нерегистровани]

Немогуће је вратити оно што су створиле руке некадашњих градитеља

Новац ће сигурно прикупити и обновиће катедралу. Али то све биће само копија , а не дело оних мајстора који су изградили ту катедралу.Оно што је постојало вековима пожар је уништио за кратко време.