Ел Сисију отворен пут да буде на власти до 2030.

Египатски парламент усвојио је измене Устава, тако да би актуелни председник државе Абдел Фатах ел Сиси могао да остане на власти до 2030. године.

Након што су измене Устава добиле коначно одобрење пред парламентом, Египат сада очекује референдум који ће се, како наводи АП, највероватније одржати у првој половини маја.

Измене предвиђају продужетак председничког мандата са четири на шест година, али и посебну измену која ће тренутни Сисијев мандат продужити на шест година и дозволити му учешће на изборима 2024. године.

Критичари ових измена сматрају да Египат поново тоне у ауторитаризам, осам година након продемократског устанка који је окончао владавину три деценије владавине Хоснија Мубарака.

Египатска скупштина која броји 596 чланова, у фебруару месецу је у великој мери одобрила иницијативу и послала га Уставном и законодавном одбору да финализира текст пре коначног гласања.

Од почетка априла, Eгипат је преплављен великим плакатима и натписима који охрабрују људе да гласају за промене. На централном тргу у Тахриру у Каиру, где су масовни протести постали симболом борбе против Мубарака 2011. и нада за демократске промене у Египту, плакати позивају људе да гласају на референдуму.

Прошло је скоро шест година откако је ел Сиси предводио војно рушење првог слободно изабраног, али подељеног исламског председника, Мухамеда Мурсија, након масовних протеста против његове владавине.

Абдел Фатах ел Сиси је први изабран за председника 2014. године и поново изабран на још један четворогодишњи мандат прошле године, након што су сви потенцијално озбиљни противници хапшени или под притиском да се повуку из председничке трке, наводи АП.

број коментара 0 Пошаљи коментар