Унутрашњост Нотр Дама након пожара

Дан након пожара који је јуче разорио Богородичину цркву у Паризу, чувени Нотр Дам, фотографи су снимили унутрашњост катедрале.

Више од 400 ватрогасаца гасило је пожар који је захватио катедралу у понедељак после подне. Кров је у потпуности урушен, али су сачувани структура храма и два торња.

Захваљујући храбрим ватрогасцима и свештенику Жан-Марк Фурнијеу, сачуване су вредне реликвије.

Будући да је Нотр Дам био усред реконструкције, бронзане статуе су биле уклоњене прошле недеље због радова.

Париски јавни тужилац Реми Хеиц је рекао да нема назнака да је пожар намерно изазван.

Градња катедрале почела је 1160. године за време бискупа Мауриција, а довршена је тек 1345. године као прво ремек-дело готичке уметности.

Нотр Дам сваке године посети 13 милиона туриста, више него Ајфелов торањ.

број коментара 7 Пошаљи коментар
(уторак, 16. апр 2019, 23:54) - anonymous [нерегистровани]

Културно наслеђе је свима светиња

Жалосно је што се дешавају овакве несреће у којима страда светско културно наслеђе. Исто као што је жалосно уништавање фресака цркве св. Михајла у Котору, коју су Французи током окупације претворили у магацин, и нестанак великог крста цара Душана који је послао Которанима за захвалност у учешћу у бици код Велбужда. Ето, чисто нека ситница из наше историје да се зна, како је и наше културно наслеђе страдало, а не само Француско или неке друге велике земље.

(уторак, 16. апр 2019, 23:03) - anonyma [нерегистровани]

Imamo vecih problema od Notr Dama...

Tuzno je sto je izgorela jedna tako stara gradjevina, ali sta sad, gorele i nase svetinje, pa nikom nista.
Kazu sa Notr Dama zvonila zvona da objave pobedu Srba u Kosovskom boju, pre bih rekla da zvonila u cast toga sto je zaustavljena najezda Turaka u Evropu. E, da je car Lazar bio pametan, da se skloni sa puta i pusti da se Evropljani obracunavaju sa Turcima, a ne vecito mi na udaru, kako pre 600 i vise godina, tako i sada, a od Evrope pomoci nikada.

(уторак, 16. апр 2019, 22:16) - anonymous [нерегистровани]

Kakva veza ?

Nikakva veza ne posoji izmedju Kosova i Notr Dam. Crkve na Kosovu su nase, a Notr Dam nije, ma koliko lepa bila. Ne brinite za francuze, vec su skupili preko 700 miliona evra za obnovu, a nase crkve na Kosovo su i dalje samo pepeo.

(уторак, 16. апр 2019, 21:44) - anonymous [нерегистровани]

Namera

Radnici nisu bili na krovu katedrale, ko je onda bio "nemaran"?

(уторак, 16. апр 2019, 21:27) - Vuk Perović [нерегистровани]

Pa kakve veze ima Kosovo i jučerašnji požar?

Ja VAS STVARNO NE RAZUMEM!!!!??? U tom "Notr Damu", je istorija od 950 godina! Mnogo sam tužan što je ovaj velelepni hram izgoreo! Ovde je izgorela istorija! Opet VI o Kosovu, NATO-U, izuzetno sam tužan što je ova kulturna baština izgorela!!!!

(уторак, 16. апр 2019, 20:21) - anonymous [нерегистровани]

Ok , dosta je sada

Kada su nase visevekovne crkve gorele na Kosovu '2003, Francuska je cutala i nije svoj narod obavestavala o tome (tek jedva). Prema tome, dva dana informacije o pozaru u Parizu su sasvim dovoljni. Imamo mi mnogo vece brige da resavamo.

(уторак, 16. апр 2019, 20:21) - dragan s [нерегистровани]

Hristova istina

Hristova istina:
kakvom mjerom mjerite,
tako će i vama biti mjereno!