ЕУ нуди помоћ за Нотр Дам: И Европа је рањена

Лидери ЕУ и посланици у европском парламенту понудили су помоћ за обнову француске катедрале Нотр Дам, а француској нацији упућују поруке солидарности.

Разарање катедрале Нотр Дам у Паризу ударац је  за целу Европу и цела Европа ће допринети њеној обнови, поручили су лидери ЕУ у европском парламенту у Стразбуру.

"Европа је рањена. Француска је рањена. Париз је рањен", поручио је посланицима председник Европске комисије Жан Клод Јункер, обећавајући ЕУ "солидарност".

Неколико посланика искористило је пожар на средњовековној богомољи како би истакли да Унија представља дубоко укорењено заједничко европско друштво.

"Јуче је био ужасан дан за све оне који воле Француску и који воле Париз. Париз није неутрално место. То је место које се воли и у које се изнова заљубљујете", поручио је Јункер.

Председник Европског савета Доналд Туск је рекао да је његов родни град Гдањск сравњен са земљом у Другом светском рату, али да је обновљен.

"Желео бих да упутим речи утехе и солидарности целој француској нацији", рекао је Туск.

Председник Европског парламента Антонио Тајани позвао је све чланове парламента, њих 751, да донирају дневницу за обнову Нотр Дама.

"Као бивши становник Париза, као Италијан, као Европљанин, моје срце је рањено, као и сва наша срца, због онога што се десило у Паризу", рекао је Тајани обраћајући се посланицима на француском.

број коментара 1 Пошаљи коментар
(уторак, 16. апр 2019, 16:31) - anonymous [нерегистровани]

Tuga i sramota

I meni je kao i verujem svakome hrišćaninu veoma žao, ali ne mogu da gledam u te licemere iz EU koji sažaljevaju a niko ne sažaljeva na stotine uništenih pravoslavnih crkava i hramova širom balkana a posebno na KIM tada su svi slepi....