Oдмазда због Асанжа, 40 милиона хакерских напада дневно

Број покушаја хакерских напада на институције еквадорске владе се удвостручио откада је Еквадор укинуо азил оснивачу "Викиликса" Џулијану Асанжу у Амбасади у Лондону прошле седмице, рекао је један од званичника, преноси Ројтерс.

Заменик министра за телекомуникација Патрицио Реал рекао је да су веб-сајтови председништва земље, централне банке и министарства спољних послова дневно претрпели 40 милиона хакерских напада, од када је Асанжа из еквадорске амбасаде одвела лондонска полиција.

Асанж је у Амбасади Еквадора боравио од 2012. године.

Реал није приписао хакерске нападе ниједној одређеној групи. Како је рекао, хакере ће бити тешко идентификовати, наводи Ројтерс

Према његовим речима, међутим, хакерска група "Анонимус", која је преузела одговорност за сајбер нападе на владине институције у САД и Британији, претила је и у случају Еквадора.

"Током послеподнева 11. априла скочили смо са 51. на 31. место на свету по броју хакерских напада", навео је Реал.

Због наводне завере у коју је био укључен и бивши војни аналитичар Челси Менинг, амерички тужиоци су, после хапшења, најавили да ће против Асанжа поднети тужбу.

Како се наводи, намеравали су да добију приступ владином компјутеру, где се налазила највећа база класификованих података у америчкој историји.

Реал је рекао да у хакерским нападима нису украдени владини подаци, али су отежали грађанима и запосленима да приступе својим налозима на сајтовима.

Еквадорски судија одредио је притвор до почетка суђења једном држављанину Шведске, блиском  Асанжу, због наводног учешћа у хаковању владиних компјутерских система.

Министарка унутрашњих послова Марија Паула Ромо изјавила је да је влада идентификовала два руска хакера који живе у Еквадору, иако још нису ухапшени.

број коментара 2 Пошаљи коментар
(уторак, 16. апр 2019, 18:08) - Djordje [нерегистровани]

“Pocetak” ne zna se cega!?

“Pocetak “ cega!?

(уторак, 16. апр 2019, 16:04) - anonymous [нерегистровани]

Svet je ogorcen

Sve lici da je ovo samo pocetak.