Пожар у катедрали Нотр Дам вероватно био несрећни случај

Пожар у катедрали у Паризу из 12. века вероватно је био несрећни случај и нема назнака да је намерно изазван, изјавио је париски јавни тужилац Реми Хеиц.

Покренута је истрага о узроку пожара који је јуче избио у једној од најчувенијих светских катедрала. 

"Ми подржавамо теорију да је реч о несрећном случају", рекао је тужилац Реми Хеиц новинарима додајући да педесетак људи ради на истрази о узроку пожара, за коју очекује да ће бити дуга и сложена.

Тужилац је навео да ће бити испитани радници из пет компанија које су биле унајмљене да раде на реновирању крова катедрале који је био поправљан пре пожара.

Више од 400 ватрогасаца било је ангажовано да би се борило са ватром. Радили су преко ноћи да би држали под контролом пожар око 14 сати након што је почео. 

Пожар у катедрали Нотр Дам потпуно је угашен, саопштено је из париске ватрогасне службе. 

Француски председник Емануел Макрон обећао је да Богородичина црква бити обновљена и да већ данас почиње Национална кампања за прикупљање новца. 

Лидери Европске уније су на седници Европског парламента у Стразбуру поручили да велика штета која је нанета катедрали представља ударац за целу Европу али да ће Европа допринети њеној обнови. 

Градња катедрале почела је 1160. године за време бискупа Мауриција, а довршена је тек 1345. године као прво ремек-дело готичке уметности.

Нотр Дам сваке године посети 13 милиона туриста, више него Ајфелов торањ.

број коментара 0 Пошаљи коментар