Нотр Дам – скоро девет векова бурне историје

Светска јавност шокирана је и узнемирена пожаром који је у великој мери прогутао катедралу Нотр Дам у срцу Париза. Њен, скоро девет векова дуга историја прожета је бурним догађајима.

Градња катедерале почела је 1160. године за време бискупа Мауриција, а довршена је тек 1345. године као прво ремек-дело готичке уметности.

Оскрнављена је током Француске револуције када је унутрашњост већим делом уништена.

Двадесет осам статуа које су се налазиле у Нотр Даму, руља је обезглавила 1793. године, не знајући да је реч о библијским краљевима. 

По објаљивању романа Виктора Игоа "Звонар Бородичине цркве" 1831. године, обнавља се интересовање јавности за богомољу.

Велико реновирање почело је 1845. и потрајало је наредних 25 година. Почетоком 1963. фасада Нотр Дама потпуно је обновљена када јој је враћена оригинална боја. Следећа обнова храма трајала је од 1991 до 2000. године. Ипак, највећу штету у скоро девет векова постојања нанео јој је пожар од 15. априла 2019.

Простор на коме се налази био је римски град Лутеција, а верује се да је ту некада био пагански храм. Око 1710. током ископавања откривени су делови олтара посвећеног Јупитеру и другим божанствима. 

Нотр Дам се истиче симетричношћу и уравнотеженошћу архитектонских елемената. Њена пространост, савршена уравнотеженост почеља, лепота витража, потпуно оправдавају њен статус "најпопуларније" цркве у Француској.

Катедрала је дуга 130, широка 48, а висока 36 метара. Основа јој је збијена, док су потпорни лукови и стубови распоређени у више редова у виду каскада.

Нотр Дам сваке године посети 13 милиона туриста, више него Ајфелов торањ.

број коментара 1 Пошаљи коментар
(понедељак, 15. апр 2019, 23:42) - anonymous [нерегистровани]

Nije mi drago

ali se hriscanima sve vraca za vijekove u kojima su ubijani "Pagani", katari, albigenzi, bogumili, menihejci...
Iz Francuske je krenuo tzv prvi krstaski rat, koji je ustvari bio pljackaski i zlocinacki!
Polako se vraca za sve ubijene "vjestice", naucnike, kroz 900 godina postojanja!
U novije vrijeme, Francuska je bila krova za genocide u Alziru, DR Kongu (nekada Zair), Ruandi...
u 21 vijeku su napali Libiju...