Потресна слика у Паризу, сузе и молитве за Богородичину цркву

На гашењу пожара у катедрали Нотр Дам ангажовано је 400 ватрогасаца. Угрожено је читаво здање и ситуација је критична, рекао је за РТС из Париза новинар Горан Чворовић.

Све је неизвесно, ватрогасци су око 22 часа објавили алармантну поруку да се не може рећи да је Нотр Дам сачуван, каже дописник Вечерњих новости Горан Чворовић.

Објашњава да ватра гори у задњем делу катедрале, док су чеона фасада и цела та половина, где се налазе и две куле по којима је катедрала позната, остали нетакнути.

"Пожар је избио на крову где трају радови и проширио се изузетно великом брзином. Читав овај део се држи на дрвеним гредама из 12. века, па је кров одмах плануо. Ватра се гаси из ваздуха хеликоптерима, али нису могле да се избацују веће количине воде да се не би уништила осетљива и оштећена структура", додаје Чворовић.

На гашењу пожара је, како каже, ангажовано 400 ватрогасаца, од којих се неки налазе и унутар зграде.

"Некима од њих је указана и помоћ због велике количине дима који су удисали. Иначе, према првим информацијама, нема повређених", рекао је Чворовић.

Главни архитекта реконструкције катедрале огласио се убрзо након избијања пожара, рекавши да нико од радника у том тренутку није био унутра.

Око Богородичине цркве у центру Париза окупили су се бројни грађани и туристи.

"Врло потресна слика могла је да се види у околним улицама, где су неки верници певали молитве, а остали то слушали у потпуној тишини док је црква горела. Окупиле су се хиљаде људи, било је и суза – нарочито када се 45 минута после избијања пожара срушио торањ", каже Чворовић.

"Ово су веома тешки тренуци у Паризу, пуни емоција", додао је Чворовић.

број коментара 0 Пошаљи коментар