Председник Еквадора: Асанж користио амбасаду за шпијунирање

"Не можемо дозволити да наша кућа, кућа која је отворила своја врата, постане центар за шпијунирање", каже председник Еквадора Лењин Морено.

На одлуку о опозиву азила оснивачу Викиликса, који је уследио након Асанжовог кршења услова, није утицала ниједна друга земља, рекао је председник Морено.

У разговору за Гардијан, Морено тврди да је стара Влада Еквадора обезбедила постројења унутар амбасаде која се "мешају" са другим државама.

О одлуци да се оконча седмогодишњи боравак Асанжа у амбасади, председник Морено, који је дошао на власт 2017. године, рекао је да "сваки покушај дестабилизације за Еквадор заслужује осуду, јер су суверена нација и поштују политику сваке земљe".

Додао је да је Џулијан Асанж користио еквадорску амбасаду у Лондону као "центар за шпијунирање".

Асанжов Његов адвокат Џенифер Робинсон оспорила је те тврдње.

"Мислим да је прва ствар коју треба рећи да Еквадор у последњих неколико дана даје нечувене оптужбе, како би оправдао незаконит чин допуштања британској полицији да уђе у амбасаду", изјавила је Робинсонова.

Додала је да су се Асанжови страхови од изручења америчким властима показали као тачни. То је потврђено након што су подигнуте оптужбе да је Асанж ковао заверу да хакује поверљиви компјутер у Пентагону.

Џулијану Асанжу прети 12 месеци затвора, пошто је проглашен кривим за кршење услова кауције под којимa је ушао у еквадорску амбасаду 2012. године.

Азил је добио након што је изгубио битку против изручења Шведској, где је оптужен за силовање.

Очекује се да ће се Асанж борити против изручења у САД због оптужби да се уротио са бившом аналитичарком војне обавештајне службе Челси Менинг, како би провалио у тајни владин компјутер.

број коментара 2 Пошаљи коментар
(понедељак, 15. апр 2019, 12:50) - Воронцов [нерегистровани]

Сада треба оправдати издају

Сада ће свашта измислити да би оправдали зашто су издали човека којег су 7 година држали у кућном притвору. Да је имао поштено суђење ако је заиста крив за силовање већ би одслужио робију.Али тражи се заправо његово суђење због слободе говора и откривања разних тајни о том мрачном свету испуњеном лажима.

(понедељак, 15. апр 2019, 12:50) - Puniša M. [нерегистровани]

Našao si ti lep izgovor za "šut kartu" Asanzu

Prica se da ste imali svojevremeno problema sa MMF koji vam nije odobrio 4,5 milijarde US dolara novog zajma. Sad posle izrucenja Asanza sve ide ko po loju s tim kreditom. Para buši gde burgija nece.