Војни савет у Судану обећава формирање цивилне владе

Нови прелазни Војни савет Судана, именован после свргавања председника Омара ел Башира, положио је заклетву. Обећавају ослобађање свих политичких затвореника и формирање цивилне владе. Укинули су ванредно стање и обећали да ће бити на власти највише две године – до одржавања избора.

После разговора представника демонстранта и Војног савета, портпарол Прелазног Војног савета Судана генерал пуковник Шемселдин Кибаши изјавио је да партији свргнутог председника Омара ел Башира неће бити дозвољено да учествују у формирању цивилне прелазне владе.

"Раније смо рекли да је дужност опозиције да именује премијера и кабинет, то јест цивилну владу. Позивам их да се уједине, имају јединствени глас како не бисмо дуго чекали на премијера и формирање цивилне владе", наводи Кибаши.

Одлучено је и да из затвора буду пуштени политички затвореници али и војници и полицајци.

Међутим, упркос обећањима, демонстрани су остали у кампу испред штаба војске у главном граду, Картуму, тражећи цивилну администрацију. Позвали су Војни савет да одмах, и без услова преда власт цивилној влади која би владала четири а не две године како је Савет предлагао, преноси Би-Би-Си.

Омара ел Башир је срушен од стране војске прошле недеље након 30 година на власти, а војни савет је обећао изборе за две године.

Башир је оптужен за ратне злочине и злочине против човјечности у Дарфуру од стране Међународног кривичног суда. Он пориче било какве неправде.

Шта захтевају лидери протеста

Амјад Фарид, из Удружења суданских професионалаца (СПА) који је предводио протесте, изјавио је за Би-Би-Си да су "потпуно одбацили" војни савет који тренутно води Судан.

Он је рекао да захтеви обухватају "потпуно распадање дубоке државе" и распуштање државних обавештајних агенција.

Опозициони политичар Мубарак ел Фадил изјавио је за Би-Би-Си да би се улога војске с временом требала смањивати.

"Могла би постојати два прелазна периода. Први прелазни период који би се наставио шест месеци, где ће војно прелазно веће и даље бити суверена моћ и остварити низ важних мисија и задатака који су потребни. А онда остатак прелазног периода – годину и по дана којим би могао председавти председнички савет који би имао војно представништво у њему", наводи Фадил.

број коментара 0 Пошаљи коментар