Ујединили се Исток и Запад

Температура у Србији сваке деценије порасте 0,1 степен, олује су све јаче, а суше ремете и сетву и жетву. У Немачкој су добитиници Глобалне награде за енергију говорили енергији за будућност. О овој теми уједињени су сви научници света.

На универзитету Карлсруе водећи експерти на пољу енергије представили су решења за заустављање глобалног загревања. Потражња за енергијом наставиће да расте, посебно како би подржала економије земаља као што су Индија и Кина.

"Кина улаже напоре у борби са климатским променама и истовремено у енергетску транформацију држећи економски раст на високом нивоу. Соларна енергија и снага ветра сада су број један. До 2050. смањићемо емисију угљендиоксида за 65 одсто", истиче Ксаншенг Сун, генерални секретар Међународног енергетског форума.

За алтернативним изворима енергије трага се и дубоко под земљом. Са стена на дубини од три до 10 километара, црпиће се топлота од преко 350 степени Целзијусових.

"У Русији се из обновљивих извора производи само један одсто енергије. Ипак, сада се развија децентрализована производња енергије која подстиче увођење обновљивих извора", наводи Сергеј Алекшенко из Руске академије наука.

У Великој Британији у протекле две деценији производња енергије из обновљивих извора повећала се за четвртину одсто, а цена струје из ветрогенератора јефтинија је 70 одсто него почетком века.

Добитник Нобелове награде за мир 2007. каже да је важно да и мале земље доприносе гобалној енергетској ефикасности.

"Свако у свом дому може да замени обичне сијалице ЛЕД осветљењем, и тако одмах оствари огромне уштеде у потрошњи струје. Ваша земља је на добром путу, јер све више користите ветротурбине, а Србија за то има потенцијале", истиче Родни Џон Алам, члан Међувладиног панела за климатске промене.

Захваљујући фосилним горивима, Абу Даби је стекао богатство. Али у земљи нафте нова стратегија је одрживи развој. Циљ је смањење емисије угљен-диоксида до 2050. за 70 одсто и удео обновљивих извора од 40 одсто до средине века. Истовремено, тај Емират интензивно ће улагати у нове чисте технологије.

"Србија има бројне ресурсе: ветар, сунце, воду, и то су огромни потенцијали. Иницијатива Међународне агенције за обновљиву енергију из Абу Дабија је сарадња са регионом југоисточне Европе, где је и ваша земља, и заједнички приступ интеграцији и развоју тржишта енергије из обновљивих извора југоисточне Европе", напомиње Аднан Амин, директор Међународне агенције за обновљиву енергију.

Ово је била и прилика да млади научници представе иновације, попут наочара које, захваљујући интегрисаним соларним ћелијама, производе струју. Најбољи су и награђени.

Упркос неслагањима политичара, међу научницима истока и запада, севера и југа, несугласица нема. Прелазак на чисте и обновљиве изворе енергије глобални је изазов. Млади научници добили су подршку светски признатих стручњака, а то је важно, јер њима остаје планета на чување.

број коментара 4 Пошаљи коментар
(понедељак, 15. апр 2019, 08:19) - Саша [нерегистровани]

Екоманија

Када би сада пошумили пар десетина милиона стабала по литавој зрмљи а поготово по градовима температура би се сигурно спустила за сигурно 1+ степен годишње. Али не, спасиће нас само елeктрични аутомобили и лед сијалице и нуклеарна струја са пратећим отпадом! Логично зар не?

(недеља, 14. апр 2019, 22:09) - anonymous [нерегистровани]

Je li...

...a zašto da ja menjam sijalice za led osim sto su ekonomicnije za moj dzep,zasto da izbegavam plastiku ako mi je tako jeftinije,kad se tanker pun nafte namenjene nekoj od ovih velikih zemalja izlije u okean oni samo proglase ekolosku katastrofu i ajmo dalje.Od takve jedne mrlje vise je stete nego od bilo cega sto obicni smrtnci ucine.I dok ja radim 5 dana u nedelji da bi proizveo jos jednog milijardera koji ce se pojaviti na nekom skupu za ocuvanje Zemlje i blebetati meni kako treba da se ekoloski osvestim.More ,beži od mene.

(недеља, 14. апр 2019, 21:58) - anonymous [нерегистровани]

Komentar

Cak i kada bi se istog trenutka prestalo,sa emisijom CO2 i ostalih gasova staklene baste, temperatura na Zemlji bi nastavila da raste neko vreme,posto se radi o jednom inertnom sistemu. .Ne postoje potpuno cisti i efikasni izvori energije cak ni medju obnovljivim,a nedostaje i ono glavno, a to je politicka volja! Nazalost,po svemu sudeci,verovatno cemo preci tacku bez povratka,posle koje vise nista nece biti isto.

(недеља, 14. апр 2019, 21:51) - anonymous [нерегистровани]

Ma daj bre čoveče, pričate o solarnim naočarima koje prave struju?

Idite više u Badnjevce i podržite našeg čoveka koji ima rešenje za održiv izvor solarne energije. Zašto na RTS-u i zašto Srbiji nije bitan izum našeg naučnika? Prof. dr. Vladan Petrović se zove.