Американ ерлајнс: "Боинг 737-макс" у хангарима до даљег

Компанија "Американ ерлајнс" саопштила је да ће продужити одлуку о приземљењу авиона типа "боинг 737-макс" до 19. августа, преноси Ројтерс. Према наводима, то значи да ће компанија дневно отказати и до 115 летова, или 1,5 процената летњег реда летења.

У писму запосленима и путницима, генерални директор Даг Паркер и председник Роберт Ајсом навели су да верују како ће "737-макс" поново добити серфтификат пре 19. августа, али да желе да осигурају поузданост "за шпиц туристичке сезоне и пруже поверење путницима и запосленима у вези са њиховим туристичким плановима", наводи Ројтерс.

Авиони типа "боинг 737-макс" приземљени су широм света током марта, након несреће у којој је погинуло 157 путника и чланова посаде компаније "Етиопијан ерлајнс".

Слична несрећа у којој је погинуло 189 особа догодила се само пет месеци раније, када се срушио авион "Лајон ејра".

Компанија "Американ ерлајнс" у својој флоти поседује 24 авиона "боинг 737-макс", а ове године би тој компанији требало да буде испоручено још 16 авиона истог модела.

"Боинг" тренутно ради на развоју ажурирања софтвера за систем нападног угла.

Паркер и Ајсом су казали да верују Боинговом ажурирању и новим предлозима за обуку, као и да ће остати у континуираном контакту са регулторним телима кроз процес поновне сертификације авиона "боинга 737-макс".

Када буде заршен процес сертификације, што, како је речено, очекују да се догоди ускоро, "Американ ерлајнс" планира да врати авионе "737-макс" као допуну за летове током летњих месеци.

број коментара 0 Пошаљи коментар