Бразил, расте број погинулих у урушеним зградама

Број погинулих у зградама које су се урушиле у петак у Рио де Жанеиру порастао je на осам, а 16 људи се и даље води као нестало, саопштили су званичници.

Две четвороспратне зграде срушиле су се у петак у брдовитом кварту Рио де Жанеира, Итанханга, који је недавно погођен јаким кишама и бујичним поплавама. Званичници кажу да се спасиоци још увек надају да ће пронаћи преживеле у рушевинама две зграде у Рију.

Куће и зграде поред оних које су пале евакуисане су због страха од новог колапса, преноси Вашингтон пост. Становницима је дозвољено да уђу у своје домове на неколико минута да узму неопходне ствари.

Према саопштењу из кабинета градоначелника Марсела Кривеле, зграде које су срушене изграђене су противзаконито и да то подручје воде одређене паравојне формације које контролишу велике делове Рија.

Те формације чине бивши ватрогасци, полицајци и војници који становницима наплаћују основне услуге као што су струја и гас у областима које контролишу.

Када су почеле да се формирају пре више деценија, многи су их сматрали силом која је формирана у добре сврхе, јер су обезбедили сигурност коју држава није могла, наводи Вашингтон пост.

Данас су, међутим, такве групе пуноправне криминалне организације које се често сматрају највећом сигурносном претњом у Рију.

број коментара 0 Пошаљи коментар