Асанж затворен у британској верзији "Гвантанама"

Оснивач "Викиликса" Џулијан Асанжа је свој седмогодишњи боравак у еквадорској амбасади у Лондону, који је окончан његовим хапшењем у четвртак, због мањка приступа интернету и здравственој нези и немогућности да изађе напоље, оценио као неподношљив, а "Блумберг" наводи да би услови у којима сада борави могли да буду много гори пошто је смештен у британску верзију америчког затвора за терористе "Гвантанамо".

Асанжов пријатељ Вон Смит, који је био једна од последњих особа која је посетила Џулијан Асанжа у еквадорској амбасади пре хапшења наводи да је Асанж након појављивања пред судом у британскопј престоници, спроведен у Белмарш, преноси Блумберг.

Затвор Белмарш у југоисточном делу Лондона пореде с затвором на Куби, пре свега због тога што су у британском "Гвантанаму" смештени изузетно опасни затвореници.

У Белмаршу је казну служио, између осталих, Абу Катада, који је описиван као десна рука Осаме бин Ладена, некадашњег вође Ал Каиде, за подручје Европе, као и четворица мушкараца који су покушали да изведу самоубилачки напад у лондонском систему јавног превоза.

Блумберг оцењује да би одабир локације где ће Џулијан Асанж чекати даље судске одлуке могао да указује на строги приступ који су британске власти заузеле по питању притварања 47-годишњег Асанжа, док се он буде борио против изручења САД које га терете за откривање владиних тајни.

Наводи се да у Белмаршу има затвореника различитих профила, од нижих преступника до одељења које држи најопасније затворенике у земљи.

Извештај инспектора описао је услове као "екстремно клаустрофобичне", а приступ теретани и библиотеци је више ограничен. 

Агенција наводи да ће овакво окружење бити потпуна новост за Асанжа, пошто је 2010. године, док је чекао одлуку британских власти по захтеву Шведске да јој га изруче, провео девет дана у другом лондонском затвору Вондсворт.

Када је ослобођен уз кауцију његов адвокат је услове у затвору назвао "дикенсовским", док је сам Асанж рекао да је у време проведено у том викторијанском затвору "имао времена за размишљање".

"Током мог боравка у викторијанском затвору, имао сам времена да размислим о условима тих људи широм света који су тежи од оних са којима се суочавам", рекао је тада оснивач Викиликса, преноси Блумберг.

Агенција наводи да би једна мала затворска корист за Асанжа могла бити дуготрајна здравствена њега.

"Он није био у могућности да се лечи протеклих седам година", рекао је његов адвокат Јен Робинсон новинарима испред лондонског суда у четвртак.

Оснивач Викиликса Џулијан Асанж ухапшен је у Лондону након што му је Еквадор укинуо азил после седам година и одузео држављанство.

број коментара 5 Пошаљи коментар
(субота, 13. апр 2019, 19:22) - anonymous [нерегистровани]

Koliko vidim

Gvantanamo tamo, Gvantanamo ovamo. Ima ih još kojekuda u demokratskom svetu.
E pa dragi moji, i Goli otok je onda bio demokratska institucija. Demoktratska, ne režimska.

(субота, 13. апр 2019, 18:46) - anonymous [нерегистровани]

re: Nije isto

Slazem se, samo je onda ovo jos gore, ovi na svom teritoriju i u okviru svojih zakona drze ljude zatvorene od kojih mnogi ne zasluzuju zatvor.

(субота, 13. апр 2019, 17:54) - anonymous [нерегистровани]

Nije isto

Gvantanmo je napravljen na suverenoj teritoriji Kube kako bi bio van Američkog legalnog sistema pa što im omogućava da drže ljude neograničeno dugo bez sudjenja.

(субота, 13. апр 2019, 16:30) - žarko đ. [нерегистровани]

A svet šuti, a novinari šute...

A oni rade šta hoće. Svako misli, šta me briga, ne diraju/ maltretiraju /muče mene. E upravo zato mi je ovaj svet sve odvratniji jer niko ništa ne preduzima iako svi znaju da to što se radi Asanžu nije u redu.

(субота, 13. апр 2019, 14:38) - Воронцов [нерегистровани]

Ето западнњачког права на слободу мисли

Прво је Асанж провео седам година у кућном притвору због својих слободних мисли, а сада су га затворили у сурову тамницу и ко зна шта га даље чека.