Тромесечно ванредно стање у Судану, вођа пуча поднео оставку

У северном Судану су и после свргавања вишедеценијског председника Омара ел Башира настављени протести. Поводом ситуације у овој земљи, Савет безбедности УН одржао хитну седницу. Министар одрбане Ахмед Авад Ибн Ауф саопштио је да подноси оставку на место вође прелазног војног савета. Замениће га генерал Абдел Фатах Бурхан.

Дан након што је војска коју је предводио свргнула дугогодишњег председника Омара ел Башира, министар одрбане Судана Ахмед Авад Ибн Ауф саопштио је да подноси оставку на место вође прелазног војног савета, јер жели да сачува јединство оружаних снага.

Незадовољни Суданци траже цивилну власт а не администрацију коју предводе сарадници бившег председника из војних и безбедносних структура. 

Прелазни Војни савет, који ће водити земљу наредне две године, најавио је да бившег председника ел Башира, који се суочава са оптужбама за геноцид - неће изручити Међународном суду за ратне злочине у Хагу. Судиће му се у Судану којим је владао 30 година.

Поводом ситуације у овој земљи, Савет безбедности Уједињених нација одржао је хитну седницу а извештај је поднео амбасадор те земље.

Амбасадор Судана у УН Јасер Абделасалам каже да је после војног удара смењен председник и да је суспендован Устав из 2005. године, распуштени су Влада и парламент и проглашено је тромесечно ванредно стање.

"То је урађено у складу са захтевима људи који су изразили своју вољу. Новоформирани Прелазни војни савет посвећен је поштовању свих међународних и регионалних споразума", каже амбасадор.

Према његовим речима, такође се обавезао да ће у потпуности да сарађује са међународном заједницом како би се осигурали мир, стабилност, и мирна транзиција на основу нашег политичког наслеђа.

"На крају, желео бих да кажем да је оно што се дешава у Судану унутрашња ствар. То је воља народа Судана", рекao je Абделасалам.

број коментара 0 Пошаљи коментар