Путин: Обавезни војни рок постаће прошлост

Председник Русије Владимир Путин сматра да је земљи потребна професионална војска и додао да ће пре или касније позив на војну службу постати прошлост, преноси "Руска газета".

Владимир Путин наводи да је професионална војска потребна због све сложеније војне технике и задатака који стоје пред њом, преноси Руска газета.

"Ми се крећемо у правцу стварања професионалне војске. Позив постепено постаје ствар прошлости. Истина, то захтева време и адекватно финансирање", рекао је Путин током састанка са запосленима у енергетској компанији "Енергомашу".

Одговарајући на питање једног од учесника састанака да ли је предвиђено одлагање позива за војску за младе стручњаке који раде у космичкој сфери, шеф државе је подсетио да Министарство одбране има научна предузећа већ створена у војсци, научне чете и специјалне центре у којима могу служити, без губитка квалификација, преноси Руска газета.

"Тамо људи са добрим нивоом обуке не губе квалификације", објаснио је Путин.

број коментара 2 Пошаљи коментар
(субота, 13. апр 2019, 16:09) - anonymous [нерегистровани]

@mislim

Kako greška? Pa zar da upravlja npr. sa T14-armata tenkom koji košta 4mil. dolara jedan, daljinski koji ima u sebi 4 vrste naoružanja i 3 vrste protivnaoružanja, tek stasali mladić od 18 godina, koji još sveta nije video. Bez dovoljno životnog iskustva, obrazovanja i pozitivnih navika nema to pojma.
Ili npr za Pancir S1 koji u sebi ima 2 vrste PVO naoružanja za obaranje balističkih raketa kratkog dometa i avionskih IC i laserski samonavođenih raketa (primer gde su izraelci uništili 1 samo zato što je posada izašla na puš pauzu a nisu uključili štoru za ometanje...)
Prošlo je vreme kada se samo sa puškicama frontovski na juriš išlo pa ko pretekne. Sada su sistemi toliko kompleksni i komplikovani da samo sa višegodišnjom obukom i uz pomoć veštačke inteligencije dobija preuslov za uspešno preživljavanje i čak napredovanje. Sve ispod toga, na žalost moram reći da je topovsko meso sa minimalnim šansama za preživljavanje.
Nadam se da u tom pravcu i naši razmišljaju i idu...

(субота, 13. апр 2019, 07:39) - anonymous [нерегистровани]

Mislim

Greshka.