Томановић: Велика Британија може да одбије изручење Асанжа

Познати београдски адвокат Зденко Томановић изјавио је поводом хапшења оснивача "Викиликса" Џулијана Асанжа да постоји законски основ да Велика Британија одбије да изручи Асанжа Сједињеним Државама, ако процени да је оптужница против њега политички мотивисана, преноси Удружење новинара Србије.

Зденко Томановић је рекао да то није атак само на Џулијана Асанжа.

"Када земља која се сматра домовином слободе штампе кривично гони страног држављанина због истинитих информација, то угрожава истраживачке новинаре широм света. Не смеју се новинари процесуирати због прикупљања информација, то им је посао", рекао је УНС-у Томановић.

Томановић каже да ће зато "владе које зазиру од слободног новинарства напад на Асанжа схватити као "лиценцу да врше притисак на узбуњиваче и оне који објављују информације које власт хоће да сакрије". 

Према његовим речима, новинари имају и право и дужност да објављују информације од јавног значаја.

"Нека државе саме чувају своје информације, а не да то траже од новинара", рекао је УНС-у Томановић, наводи се у саопштењу.

Удружење новинара Србије подсећа да је Радна група Уједињених нација 2016. године званично оценила да је Џулијан Асанж незаконито притворен и затражила од Велике Британије да му гарантује слободу кретања. 

Асанж је ухапшен у Лондону, након што му је Еквадор укинуо азил после седам година. 

број коментара 4 Пошаљи коментар
(петак, 12. апр 2019, 16:33) - anonymous [нерегистровани]

Vojna tajna

Ako je neko nekome pretnja , ili je neko nekoga ubio , objavljivanje takvih informacija ako su istinite zasluzuju nagradu.

(петак, 12. апр 2019, 14:42) - DAN [нерегистровани]

Ne bih rekao !

To ne bih rekao jer je bilo i toliko slučajeva !

(петак, 12. апр 2019, 14:36) - anonymous [нерегистровани]

Drzavna tajna

Gospodjo ili gospodine ako je drzavna tajna kako su onda novinari dosli do drzavnih tajni.Ne postoji taj novinar koji moze da udje u drzavne tajne ako su one zaista tajne...

(петак, 12. апр 2019, 14:13) - DAN [нерегистровани]

I državna tajna ?

Znači može da iznosi i državne, vojne i industrijske tajne bez konsekvenci ! I one su vrlo istinite !! Pa ne znam gde to i u kojoj državi je njihovo iznošenje slobodno ?! Valjda niko neće da iznosi naše državne i vojne tajne ! Molim objavite !