Судан, демонстранти не одустају ни после војног удара

У Судану су настављени протести и после свргавања председника Омара ел Башира. Демонстранти сматрају да је привремена војна власт део истог режима и захтевају да оде. У Њујорку ће ванредно заседати СБ УН. Високи комесар УН за људска права Мишел Башеле позвала је суданске власти да заштите људска права, уздрже се од употребе насиља у овом, како је рекла, веома критичном и осетљивом тренутку.

Суданци не напуштају улице Картума и поред полицијског часа који је прогласио привремени Војни савет. Земљом ће управљати у наредне две године.

Учесници протеста траже цивилну власт и тврде да неће прихватити администрацију коју предводе личности из војних и безбедносних структура, или сарадници свргнутог председника Ел Башира.

"Ако не буде успостављена цивилна власт наша револуција неће бити довршена, неће се испунити наде и снови суданског народа. Због тога ћемо остати овде на тргу све док наши легитимни захтеви не буду усвојени'', поручује демонстрант Ахмед Абас.

Учесник протеста Сами Ахмед поручио је да саопштење министра одбране разочаравајуће за наде свих револуционара и да ће наставити да седе на тргу.

У међувремену, у Картуму је министар одбране Мухамед Ибн Оуф положио заклетву на место председника новоформираног војног савета.

Очекује да ће двогодишњи предизборни прелазни период бити краћи, уколико буде избегнут хаос у земљи.

Војни савет: Нећемо изручити Башира 

Поводом међународне потернице и оптужби против председника Омара Ел Башира за геноцид пред Међународним судом за ратне злочине у Хагу, војни савет је поручио да га неће изручити већ да ће му се судити у Судану.

Прелазно војно веће такође је обећало да ће Судан добити нову цивилну власт.

Уједињене нације и Афричка унија позвали су на мир у Судану, а најављена је и ванредна седница Савата безбедности УН.

Суданска је јуче извела војни удар, ухапсила вишедеценијског председника Омара ел Башира и отпустила владу.

број коментара 2 Пошаљи коментар
(петак, 12. апр 2019, 20:28) - anonymous [нерегистровани]

Hmm...

Africko "prolece" se prosirilo i na predele juzno od Sahare, po istom receptu?

(петак, 12. апр 2019, 12:31) - Воронцов [нерегистровани]

Тешко је препознати

Да ли су демонстранти за револуционарне или контрареволуционартне промене. Можда су изабрали пут у хаос као и многи други ?