Ала Салах, ново име револуције

Млада Суданка Ала Салах постала је симбол устанка у тој земљи и инспирација за многе људе широм планете који се боре против ауторитарних режима. Ала Салах је у први план ставила жене као носиоце друштвених промена у својој земљи, али и борбе за бољи положај жена широм света.

Ала Салах, двадесетдвогодишња студенткиња архитектуре, постала је позната по фотографији начињеној 8. априла на једном од протеста у суданској престоници. Фотографија се појавила преко Твитера и одмах постала вирална широм света.

На дан када је снимљена фотографија Ала Салах је отишла на десет различитих скупова рецитујући револуционарну песму.

Стихови те песме, који гласе "Метак не убија. Оно што убија је тишина људи", постали су веома популарни међу демонстрантима који сада уз њих узвикују и Салахино име. 

"Желела сам да се попнем на кола и да подигнем глас против расизма и трибализма у свим њиховим облицима, који утичу на све у свим областима живота. Желела сам да говорим у име младих. Хтела сам да изађем и кажем да је Судан за све", објаснила је свој поступак Ала Салах.

Салахова је рекла да не долази из породице са политичком прошлошћу и да је изашла на улице да се бори за бољи Судан.

"Наша земља је изнад свих политичких странака и било каквих секташких подела", рекла је Салахова.

Алу Салах у Судану зову и Кандака или нубијска краљица. Кандаке су биле краљице Нубијског краљевства Куш, које су владале већим делом данашњег Судана пре више од 3.000 година. 

Протести против 30-годишње владавине суданског председника Омара ел Башира почели су у децембру прошле године, али су се интензивирали током прошлог викенда, када су се грађани масовно окупили на раскршћу испред јако чуваног војног комплекса у главном граду Судана.

број коментара 8 Пошаљи коментар
(петак, 12. апр 2019, 16:00) - anonymous [нерегистровани]

Odg. na Re: Da videcemo

Kako sta ce Rusima neciji resursi? Zato sto ne znaju da se obogate svojim. Sem toga, onda se upitaj sta ce Americi Venecuelini resursi? Zlato, Nafta, i naravno kao sto rekoh, sprecavanje druge strane da zgrabi isto!
Jeste, Rusija je toliko bogata i sankcije joj nista ne smetaju i svima pritce u pomoc jer su humani, a ne zbog svoje koristi. Malo se vratite u stvarnost. Svaka sila je uvek i uvek ce raditi isto. Nema andjela ovde na zemlji! Ali ima slepe nade i naivnosti, dok jaci profiteri zauzimaju.

(петак, 12. апр 2019, 15:14) - глас разума [нерегистровани]

Док се народ освести и укапира...

... највећу утопију модерног човечанства, а то су тзв. бајке о некаквој демократији, обично буде прекасно!Да се разумемо, демократија је само замајавање за широке народне масе, док одабрано друштванце завршава своје послиће.Демократија суштински не постоји, све је подређено некаквом ауторитету и диктату...не мора нужно увек постојати и физички диктатор, али увек у сваком систему постоји неко ко даје смер и правац, ко одређује ритам и темпо свега.Свакако да су неолиберализам и разни глобалистички погледи и концепти поспешили све те неслободе и привид демократије.У суштини сви морамо да се боримо за своју егзистенцију, своје место под овим небом, што нажалост није нимало једноставно и лако, већ из дана у дан све теже, јер све је мање права и лепог, а све више замки и опасности, али ваља се са свим тим носити.Демократија је свакако једна велика утопија, паметан човек данас гледа своја посла, колико је то могуће, а разни интереси и апетити моћника свима кроје капу и одређују терен и правила за игру, која су веома флексибилна и варијабилна у зависности шта је у интересу моћних.Ту треба као са огњем, не бити предалеко, да се не смрзнеш, нити преблизу, јер ћеш онда изгорети... дакле увек на сигурној дистанци!

(петак, 12. апр 2019, 15:03) - anonymous [нерегистровани]

re: Da Videcemo

Sta ce Rusima neciji resursi, ne znaju sta ce ni sa svojim?Nema tu mjesta izjednacavanju, nisu Rusi doveli ljevicare na vlast u J. Americi nego narod kojem su dojadili desnicari i USA sluge.Rusi nemaju pretenzije niti prema jednoj zemlji i narodu, za razliku od USA koja zeli da vlada cijelim svijetom, to je poenta price.Naravno da ce Rusi priskociti u pomoc onima koji to zatraze, jer i sama Rusija ima istog neprijatelja.

(петак, 12. апр 2019, 14:50) - anonymous [нерегистровани]

А зашто је парола на енглеском?

Коме треба да се допадне ова прича@

(петак, 12. апр 2019, 14:38) - anonymous [нерегистровани]

Da Videcemo

Videcemo isto mozda a to je da kad narodu pukne film, koja god to grupa, manjina ili vecina bila, neka sila koja moze da iskoristii tu priliku u svoju korist to i uradi. Svaka svedska sila to radi, ako ne zbog sebe onda da bi nanela stetu protivniku koji bi isto da uradi. Uzmite ameriku na primer. Ne moraju vise ni da zakuvaju, nego cekaju priliku i biraju strategijski gde im se najvise isplati da "pomognu". Najbolji primer je sada Venecuela gde se i Amerika i Rusija grabe ozbiljno ali kao fino i fer da bude sve. A sta je najbolje za taj narod i tu zemlju je da ih obe ostave na miru i da sami iskorene korupciju kako bi se se svima standard podigao, a ne samo eliti.
Sad u Venecueli imate one koji nemaju vlast i vojsku kojima puca film, ali kojima su ameri pritrcali "u pomoc" (na zalost) pa se sve izmesalo. Sa druge strane imate vladajucu bandu koja placa i "legitimno" poziva Rusiju u pomoc da zapad nebi srusio i pokrao. I Rusiji i Americi je to izgovor da se bore za njihovu naftu, zlato i koku, kao i kontrolu u regionu. I Rusi I Ameri su krivi isto. A narod ce da ispasta. Poenta je da te sile ne moraju ni da zapocinju i frku vise, nego samo cekaju da narodu pukne film. Onda ko je kriv. Rusi da puste amerima da preuzmu kontrolu, ili Ameri da dozvole da Rusi preuzmu kontrolu i resurse.

Doslo je to toga da narod ne sme ni da protestvuje vise jer ih ili jedni ilii drugi krive da su saradnici visih sila.
Tuzno.

(петак, 12. апр 2019, 13:07) - Саша [нерегистровани]

Ауторитаран

Која је разлика између ауторитарног режима и система где изабрани председник ради оно што мало део елите жели? У Хрватској нису имали доњу границу изласка за референдум када је било гласање за улаз у ЕУ а сада када странка жели референдумом да забрани политичко финансирање из државног фонда о да владајућа елита подиже границу на најђање 50%. У Црној Гори када је била реч о "независности" спустише границу мењања Устава са нормалних 65-75% на 50% и као добили са разликом од 1-2 . Ауторитарни режими су свуда око нас па је време да се људи пробуде и не дозволите струјама изван да вас деле и користе.

(петак, 12. апр 2019, 13:06) - anonymous [нерегистровани]

Na osnovu onoga što je bilo

možeš videti ono što će biti.

(петак, 12. апр 2019, 12:21) - Miloš [нерегистровани]

Ustanak

Sad čekam ko će prvi da napiše kako to već i ptice na grani znaju da je to maslo zapada.Niko se ne buni više u svetu protiv vlasti bez amerike i zapadne demokratije.Svima je super.Svima je divno, i ništa ne boli.