Најскупља Ноћ вештица у британској историји

Британска влада повукла је читаву "војску" од 6.000 државних службеника који су се припремали за Брегзит без договора. Према проценама, на Брегзиту је радило укупно 16.000 службеника, а досадашњи трошкови износе милијарду и по фунти, пише Гардијан.

Државни службеници који су радили у другим земљама сада ће се вратити на своје уобичајене дужности, наводи британски лист.

Међутим, нема јасне улоге за 4.500 нових регрута, колико се процењује да их има, након што је члан 50 продужен до Ноћи вештица, наводи Гардијан.

На Брегзиту је укупно радило чак 16.000 службеника.

Хилари Бен из Лабуристичке партије оценила је да је то "висока цена" за агресивно инсистирање Терезе Меј да се опција без договора одржи на столу.

"Важно је планирати због свих непредвиђених околности до којих може доћи, али то је огромна цена за то што је премијерка непрекидно говорила 'Мој договор, или нема договора', када је знала да одлазак без договора није у националном интересу. Ово је један од примера који показује колико је Брегзит скуп за нашу земљу", рекла је Бенова.

Кабинет премијерке је у четвртак донео одлуку о промени планова за излазак Британије из ЕУ без договора, наводи се у тексту британског листа. 

После готово трогодишње агоније и ишчекивања, Брегзит је поново одложен па је за нови рок постављен 31. октобар, баш на Ноћ вештица.

број коментара 1 Пошаљи коментар
(петак, 12. апр 2019, 12:13) - anonymous [нерегистровани]

Samo milijardu i po?

Cela stvar traje već tri godine. Ako je 16000 službenika, to bi značilo da bi samo plate od 2600 funti mesečno već potrošile tih milijardu i po funti, a sigurno je da ti službenici zarađuju daleko više. Uz sve ostale troškove, pored plata, ja bih pre rekao da su ukupni troškovi odavno premašili 5 milijardi funti. Ni za šta, jer ništa nije urađeno.