Ново звање за Ким Џонг Уна

У једној од највећих реорганизација државног руководства, Северна Кореја је именовала новог номиналног шефа државе и новог премијера. Ким Џонг Ун добио је нову титулу, како преносе државни медији, а аналитичари наводе да ови потези додатно учвршћују његову власт.

Као што је било очекивано, Ким Џонг Ун је поново изабран за председника Комисије за државне послове на седници парламента која је одржана у четвртак, преноси севернокорејска агенција КЦНА.

Међутим, државни медији први пут представљају Кима као "врховног представника целог корејског народа."

Та титула је одобрена посебним декретом у фебруару, али се до петка није користила јавно, према наводима АП.

Како кажу аналитичари, није јасно да ли ће измене бити кодификоване у уставу, али реорганизација показује да је Ким учврстио власт у потпуности осам година након наслеђивања власти од свог оца Ким Џонг Ила.

Од почетка 2018. године, Ким се залагао за економски развој и побољшање међународних односа, укључујући историјске сусрете са лидерима САД, Кине и Јужне Кореје.

Кинески председник Си Ђинпинг честитао је Киму на новом мандату. Изјавио је да Кина високо цени своје пријатељство са Северном Корејом и спреман је да се ангажује у напредовању билатералних односа, преноси званична кинеска агенција Синхуа.

Че Рионг Хе је именован за председника Председништва Врховне народне скупштине Северне Кореје. На тој позицији наследио је Ким Џонг Нама.

На месту премијера Ким Је Рионг је заменио Пак Понг Џуа.

Промовисани су и званичници који су имали водеће улоге у преговорима са САД — Че Сон Хуи и Ким Јонг Чол.

Шта прописује устав Северне Кореје

Према уставу Северне Кореје, особа на позицији председника Председништва Врховне народне скупштине сматра се шефом државе и обично је представља на дипломатским догађајима. Стручњаци кажу да стварна моћ остаје у рукама Ким Џонг Уна.

Ким Џонг Нам један је од севернокорејских званичника са најдужим стажом. Позиција на којој је био од 1998. године је осмишљена и направљена за њега, каже стручњак за севернокорејско руководство Мајкл Меден.

Његов новоизабрани наследник Че Рионг Хе био је подвргнут "политичком преобразовању", али се чини да последњих година добија већи утицај, преносе јужнокорејске обавештајне службе.

Че је један од тројице званичника које су САД санкционисале у децембру због оптужби о кршењу права.

Лидер Северне Кореје Ким Џонг Ун поставио је економски развој као централну тачку своје стратегије. Рекао је званичницима да би изградња самоодрживе економије била ударац за
"непријатељске снаге" које су увеле санкције Северној Кореји.

Пак Понг Џу је обављао функцију премијера од 2013. године. Према мишљењу аналитичара сајта НК њуз, Пак је помогао у надгледању процеса "радикалне реформе" у економији, која је омогућила држави да преживи санкције.

Једна од реформи је лабавија контрола над државним предузећима, што им омогућава слободније пословање на тржишту и могућност приватних инвестиција.

Пак ће сада бити и потпредседник владајуће странке, што значи да се те економске реформе још увек прихватају, рекао је истраживач Корејског института за националну унификацију у Сеулу Хонг Мин.

Паков заменик на месту премијера Ким Је Рионг био је лидер странке у провинцији Јаганг - планинској области у којој се налазе фабрике муниције.

број коментара 0 Пошаљи коментар