Случај Асанж, затвор после седам година верности

Оснивачу "Викиликса" Џулијану Асанжу прети изручење Сједињеним Државама и пет година затвора, након што му је Еквадор јуче одузео азил а лондонска полиција га муњевито ухапсила, пише "Гардијан". Готово цео свет дебатује о том случају.

Џулијан Асанж, иначе држављанин Аустралије, примиће конзуларну помоћ, али без неког "посебног третмана", рекао је премијер те земље Скот Морисон.

Гардијан пише да је шефица дипломатије Аустралије Мариса Пејн потврдила да се слаже са тим да се не може омогућити екстрадиција земљи у којој се оптужени може суочити са смртном казном.

"Aустралија је у потпуности против смртне казне и то је њена недвосмислена позиција. Екстрадиција је ствар између САД и Велике Британије", напомиње министарка спољних послова.

После 2.487 дана у Амбасади Еквадора у Лондону, 47-годишњи Асанж је ухапшен након што му је та латиноамеричка земља одузела азил. 

Након вишечасовног испитивања у седишту британске полиције, Асанж је окривљен због тога што је одбио да се преда и због тога му прети 12 месеци иза решетака у Уједињеном Краљевству.

Дебата о Асанжу 

Хапшење je покренуло дебату о Асанжовој будућности и могућој екстрадицији. Док британска влада истиче да "нико није изнад закона", Лабуристичка партија и цивилне организације осуђују захтев САД за екстрадицију.

Taко је лидер лабуриста Џереми Корбин позвао власти да не изруче Асанжа Америци због откривања доказа о злочинима у Ираку и Авганистану. 

У међувремену се огласио и амерички председник Доналд Трамп, који је рекао да "не зна ништа о Викиликсу" јер га се, каже, та ствар не тиче.

Трамп је, подсећа Гардијан, током финала кампање за изборе 2016. укупно 164 пута споменуо Викиликс.

Његова противница на тим изборима Хилари Клинтон сматра да Асанж треба да одговара "за оно што је урадио".

Интерполова потерница за Асанжом расписана је 30. новембра 2010. године, а 7. децембра Британци су га ухапсили на основу захтева Шведске. У тој земљи он је оптужен због наводних преступа сексуалне природе.

Од 2012. налазио се у Амбасади Еквадора у Лондону.

број коментара 3 Пошаљи коментар
(петак, 12. апр 2019, 17:48) - anonymous [нерегистровани]

@: Razmisli

Kada država počne da ruši elementarne ljudske slobode u ime zaštite od neprijatelja, uopšte nije čudo da dođe do revolucije i da se ljudi pobune. Svejedno je šta je otkriveno, interes Amerike nikakve veze nema sa poboljšanjem uslova života njenih građana niti odbranom. To je samo puki pokušaj ovladavanja celom planetom korišćenjme svih raspoloživih sredstava. Od toga američki narod ne dobija ništa sem straha. Kakvo je to pa čudo da je u današnjem tehnološkom svetu neko uzeo i sve to obelodanio?

Ko se koristi prljavim sredstvima, nema izgovora kada se prljava sredstva upotrebe protiv njega. To što sad rade Asanžu je linč, jer zakon koji važi samo kada ja to hoću nije više zakon.

(петак, 12. апр 2019, 14:38) - dan [нерегистровани]

razmisli

Znači može da iznosi i državne, vojne i industrijske tajne bez konsekvenci!I one su vrlo istinite !!Pa ne znam gde to i u kojoj državi je njihovo iznošenje slobodno?!Valjda niko neće da iznosi naše državne i vojne tajne!

(петак, 12. апр 2019, 11:55) - anonymous [нерегистровани]

Tramp legenda

Covjek dobrog srca.