Грех и намигивање Џулијана Асанжа

Оно што се више пута очекивало, сада се и догодило. После безмало седам година мање-више живота у подрумској самици у Амбасади Еквадора у Лондону, где је 19. јуна 2012. године затражио азил, најважнији узбуњивач на свету Џулијан Асанж је предат британским властима.

Док су га припадници Метрополитен полиције износили из зграде број 3 у Улици Ханс Кресент у дипломатском епицентру Лондона – Најтсбриџу, Џулијан Асанж је у рукама стезао књигу Гора Видала "Историја државне националне безбедности".

Књига се није случајно нашла у Асанжовим рукама баш у тренутку хапшења.

Рекламира се као низ интервјуа са легендом америчке књижевности о кључним културним превирањима и историјским догађајима, који су довели до "успостављања огромног војно-индустријско-безбедносног комплекса и политичке културе, који су изнедирили империјалну функцију америчког председника."

Тиме је Асанж најавио оно што је очекивао и на шта је упозоравао – да ће га, истог секунда када буде ухапшен, америчке власти оптужити за хаковање поверљивих података, а можда и шпијунажу и тражити његово изручење.

И док се у црном оделу, седе косе везане у реп и са дугом брадом појавио пред Вестминстерским судом, америчко министарство правосуђа отпечатило је оптужницу од 6. марта прошле године, којом се Џулијан Асанж терети за удруживање са Челси Менинг 2010. године у "циљу проваљивања безбедносних кодова америчког министарства одбране".

До тог тренутка, Џулијан Асанж био је оптужен за техникалију. Он је данас пред судом, јер се није одазвао правосудним органима 2012. када је Шведска тражила од Велике Британије његово изручење због оптужби за силовање и сексуално узнемиравање.

Све те оптужбе су у међувремену или одбачене због застарелости или једноставно повучене. Међутим, неодазивање суду је остало.

Британска премијерка Тереза Меј и министар унутрашњих послова Саџид Џавид углас понављају да "нико није изнад закона" и да је то разлог Асанжовог хапшења.

Међутим, судија на данашњем рочишту назвао је аустралијског хакера "нарцисом који не иде даље од сопственог себичног интереса".

Са друге стране Атлантика, правни тим Челси Менинг очекује да она буде пуштена из затвора истог дана када Асанж буде изручен Сједињеним Државама.

Да подсетимo, Челси Менинг је трансродна особа, рођена као Бредли Менинг. Њу је амерички војни суд јула 2103. године оптужио за шпијунажу зато што је Викиликсу, као припадник америчких војних снага, проследила око 750.000 поверљивих војних и дипломатских докумената.

Онa је одслужила казну, која је трајала од 2010. до 2017. године, али је у затвору од 8. марта 2019. године јер одбија да сведочи против Џулијана Асанжа.

Аустралијски хакер данас је намигнуо новинарима. На сајту Викиликса као партнери о кообјављивачи процурелих докумената, од којих је најновији низ поверљивих списа папске курије, наведени су сви најугледнији листови света.

Асанжов миг може се тумачити и као позив седмој сили да одбраном њега, одбрани сопствену слободу. Но, питање је да ли медији 2019. године деле мишљење са најчувенијим хакером света.

број коментара 9 Пошаљи коментар
(петак, 12. апр 2019, 19:38) - anonymous [нерегистровани]

@Razmisli

Evo razmislih i u pravu si: za svaku zemlju bio bi izdajnik. Samo ima tu jedna "kvaka" - mi nase izdajnike ne pohapsismo. I jos jedna: Rusija i Kina i ne trube na sva zvona o demokratiji i ljudskim pravima i svakakvim slobodama kao tvoji ljubljeni zapadnjaci.

(петак, 12. апр 2019, 19:34) - anonymous [нерегистровани]

@Da je

Da je ruski ili kineski, ili srpski izdajnik opet bi ga skembali Amerikanci ili Englezi kad im obavi posao. Ni jedan nas izdajnik nije uhapsen. I ni jedna druga drzava se toliko ne reklamira "ljudskim pravima i slobodama" kao Amerika i Engleska, pa je red da ih i sami postuju.

(петак, 12. апр 2019, 10:30) - Buni se [нерегистровани]

Buni se

Buni se npr u Kini pa vidi kako ćeš proći. Asanž bi verovatno već bio pod zemljom !

(петак, 12. апр 2019, 10:18) - Dan [нерегистровани]

razmisli

Razmisli, da je odavao ruske ili kineske tajne da li bi i onda bio heroj ?! Ne, bio bi strani plaćenik a heroj za onu drugu stranu !! Državne tajne i špijuni postoje od prvih država i ovi drug,i kada se uhvate, loše prolaze, od mesopotamije do nas !

(петак, 12. апр 2019, 09:57) - DAN [нерегистровани]

Da je

Da je Kinez ili Rus i dotične odavao ne bi ni za Ruse ni za Kineze bi junak nego izdajnik. U Kini verovatno i ne bi bio živ ! Ovako, kada drugog špijunira ... Šta bi bilo da je neki naš Asanž bio bi strani plaćenik !!

(петак, 12. апр 2019, 09:29) - anonymous [нерегистровани]

Nagrada umesto kazne

Da su pravedni i demokraticni pre bi asanza nagradili nego kaznili, jer im je dokazao i naucio ih da asanz moze biti i neko za kim oni nemaju pojma, da to moze biti neki kinez neki rus ili severnokorejac, kubanac, venecuelac......

(петак, 12. апр 2019, 08:54) - anonymous [нерегистровани]

Nula od "novinarstva".

Nigde se u americkoj optuznici ne spominje rec haker niti izraz hakiranje. Asanz je visedecinijski politicki aktivista, novinar, uredjivac koji je objavio informacije o ratnim zlocinama, korupciji itd Sva pamet vam se sastoji u prepisivanju od nekih drugih zlonamernih "novinara".

(четвртак, 11. апр 2019, 21:46) - anonymous [нерегистровани]

Veliki Čovek

mali svet.

(четвртак, 11. апр 2019, 17:29) - anonymous [нерегистровани]

demokratija

cvati, ali hej dok imam minum da pojedem, smart fon i dok ima rijaliti na tv-u, nemam razlog da se borim protiv.