Пољски сенатор: Очистити земљу од оних који је нису вредни

Изјава сенатора из редова владајуће пољске партије Жегожа Бјерецког да Пољска треба да буде "очишћена" од оних који "нису вредни да припадају тој националној заједници" изазвала је жестоке критике јавности у тој земљи.

Оцењује се да речник Жегожа Бјерецког подсећа на говор фашиста тридесетих година прошлог века. Бјерецки тврди да је изјава погрешно протумачена и одбија да се извини.

Наиме, на церемонији поводом девете годишњице авионске несреће у Смоленску када су погинули пољски председник и још 95 особа, Бјерецки је рекао: "Нећемо стати док потпуно не очистимо Пољску од људи који нису вредни да припадају нашој националној заједници".

Објаснио је да је мислио на оне који не поштују сећање на жртве авионске несреће и одбио је да се извини.

Из Јеврејске заједнице саопштили су да ове "страшне, срамотне речи евоцирају најмрачније моменте Европе".

Министар унутрашњих послова Јоаким Бружински, такође члан владајуће Партије права и правде навео је на Твитеру да је изјава "глупа и неодговорна" и да иде наруку њиховим противницима те да очекује да ће уследити извињење.

Бивши председник Пољске Лех Валенса рекао је да су речи Бјерецког "скандалозне" и позвао парламентарне лидере и друге државне институције задужене за заштиту грађанских права да предузму адекватне дисципинске и правне кораке.

Бјерецки је иначе и утицајни финансијски спонзор неколико провладиних медија који су последњих година обликовали јавни дискурс, наводи АП.

Лидер главне опозиционе партије Грегор Шетина поручио је да Пољска треба да буде домовина свих Пољака.

број коментара 0 Пошаљи коментар