Џулијан Асанж – најопаснији бескућник на свету

Оснивач "Викиликса" Џулијан Асанж за многе је храбар борац за истину, док га критичари оптужују да је својим делима угрозио многе животе.

Објављујући велики број поверљивих докумената које су компромитовале америчку администрацију, Џулијан Асанж створио је себи врло моћне непријатеље. Навикнут на номадски живот и у страху од изручења америчким властима, последњих седам година провео је у азилу у еквадорској амбасади у Лондону.

Асанж је по оснивању Викиликса 2006. године почео је да објављује поверљиве фотографије и документа.

Четири године касније нашао се на насловницама широм света када је у априлу објавио снимак на којем су амерички војници убили 18 цивила из хеликоптера у Ираку.

Викиликс је такође објавио поверљива војна докумената САД о ратовима у Авганистану и Ираку у јулу и октобру 2010. године.

Касније те године, ухапшен је у Великој Британији након што је Шведска издала међународни налог за његово хапшење због навода о сексуалном злостављању.

Шведске власти су желеле да га испитају због тврдњи да је у августу 2010. силовао једну жену и сексуално злостављао и присиљавао другу, током свог боравка у Стокхолму где је одржао предавање.

Ансанж је више пута рекао да су оба односа била добровољна.

Децембра 2010. пуштен је уз кауцију децембра 2010. године, али је у мају 2012. Врховни суд Велике Британије пресудио да би требало да буде изручен Шведској.

Затражио је и добио азил у еквадорској амбасади у Лондону.

Оснивач Викиликса увек је тврдио да не може да напусти амбасаду јер се плашио да не буде изручен из Шведске у САД, где би му судили због објављивања тајних америчких докумената.

Пошто му је након скоро седам година проведених у еквадорској амбасади ускраћен азил, британска полиција га је ухапсила.

Рођен је у Таунсвилу у аустралијској држави Квинсленд 1971. године.

На номадски начин живота навикао се од малена, пошто су његови родитељи били путујући глумци.

Због тога је често мењао школе, а чак се школовао и код куће.

Студирао је програмирање, маматематику и физику на Централном универзитету Квинсленд, али никада није дошао до дипломе.

Развој интернета дао му је шансу да искористи своја знања из математике, иако га је то довело у сукоб са законом.

Године 1995. године Асанж је у Аустралији оптужен, заједно са пријатељем за десетине хакерских активности.

Иако је група хакера била довољно вешта да прати детективе који су били задужени за њих, Асанж је на крају ухваћен и признао да је крив.

Кажњен је са неколико хиљада аустралијских долара и избегао је затворску казну само под условом да не понови кривично дело.

Потом је провео три године радећи са академиком Суелет Драјфус која је истраживала нову, субверзивну страну интернета, написавши књигу са њом, "Подземље", која је постала бестселер у програмерским круговима.

Драјфусова је описала Асанжа као "веома искусног истраживача" који је био "прилично заинтересован за концепт етике, појмове правде, шта владе треба и шта не треба да раде".

Године 2006. основао је Викиликс са групом истомишљеника, усвојио је номадски начин живота, водећи га са различитих локација.

Како тврди новинар магазина Њујоркер, Рафи Качадуријан који је провео неколико седмица путујући са њим, могао је дуго да издржи без хране, фокусирао се на рад са врло мало сна.

број коментара 0 Пошаљи коментар