Асанж за Ханта није херој, Захарова критикује "руку демократије"

Након седам година боравка у Aмбасади Еквадора у Лондону, оснивач Викиликса Џулијан Асанж је данас ухапшен. Амерички председник Доналд Трамп поручио је да не зна ништа о хапшењу Асанжа, додајући – да то није његова ствар. Британски министар спољних послова поручује да он није херој, док портпаролка руског МСП-а Марија Захарова наводи да "рука демократије стеже грло слободе". Осуде и из УНС-а.

Доналд Трамп није желео да коментарише хапшење оснивача Викиликса – Џулијана Асанжа рекавши да не зна ништа о томе.

"То није моја ствар", рекао је Трамп новинарима у Овалној соби.

Британска премијерка Тереза Меј је поздравила хапшење Џулијана Асанжа, док је шеф дипломатије Џереми Хант поручио да Асанж није херој и да ће британски судови одлучити о његовој судбини.

"Нико није изнад закона", рекао је Џереми Хант Скај њузу.

Стижу реаговања и из Русије. Портпаролка руског Министарства спољних послова Марија Захарова каже да хапшење Асанжа представља удар на слободу говора и права новинара.

"Москва намерава да хапшење оснивача "Викиликса" изнесе пред међународне организације, указала је Захарова, а преноси Тас.  

Захарова је раније данас поделила вест о хапшењу Асанжа на Фејсбуку уз коментар да "рука демократије стеже грло слободе". 

Експерт за људска права у Уједињеним нацијама Џо Канатаци рекао је да ће тражити од британских власти да посети Асанжа.

Удружење новинара Србије позвало је Међународну и Европску федерацију новинара да од британских власти траже дозволу да Асанж добије боравак у било којој земљи света која је спремна да му пружи гостопримство.

Оснивач Викиликса је последњих шест година живео у Амбасади Еквадора у Лондону.

број коментара 1 Пошаљи коментар
(четвртак, 11. апр 2019, 16:29) - Бошко [нерегистровани]

Repetitio est mater studiorum

Понављај министре Хант, понављај. Извесно је да вам није страна максима: хиљаду пута поновљена лаж постаје истина !