"Циклон бомба" захватила амерички средњи запад, хиљаде без струје

Због снежне олује оквалификоване као "циклон бомба" која је захватила амерички средњи запад, десетине хиљада домаћинстава остало је без струје.

Како наводи компанија Пауераутејџ, без струје је 14.000 домаћинстава и пословних зграда у Минесоти, а исто толико и у Јужној Дакоти. Још 8.500 домаћинстава нема струје у Ајови, преноси АП.

Портпарол електроенергетске компаније у Минеаполису Мет Лидстром каже да су главни кривац за несташицу струје снег и лед који је нападао на далеководе у комбинацији са јаким ветром. 

Према његовим речима, ради се на санирању квара.

У деловима Јужне Дакоте где су државне службе затворене већ други дан пало је 45 центиметара снега, а због вејавица и јаког ветра отежаван је ваздушни и друмски саобраћај. Услови за саобраћај су отежани и у Минесоти и Небраски.

Више стотина школа затворено је у Минесоти, где се до сутра очекује да ће пасти и 60 центиметара снега, преноси АП.

Олуја је позната као "циклон бомба", метеоролошки феномен изазван наглим падом ваздушног притиска и изненадног јачања олује.

Америчка метеоролошка служба упозорила је да снежна олуја, праћена јаким ударима ветра од Колорада до Минесоте представља ризик по животе становника, пренела је агенција Ројтерс.

У Колораду су у неким деловима у уторак температуре ишле до 30 степени Целзијусових, да би наредног дана у неким подручјима пале на минус један Целзијуса.

Снег је, како наводе амерички званичници, пао у појединим деловима Колорада, Вајоминга, Јужне Дакоте, Северне Дакоте, Минесоте и Висконсина, а снежни прекривач достигао је негде и више од 30 центиметара.

број коментара 0 Пошаљи коментар