Савет безбедности поново о Венецуели, Пенс позива Русију да се држи по страни

Амерички потпредседник Мајк Пенс пренео је Савету безбедности УН да је администрација председника Доналда Трампа решена да, пре свега дипломатским и економским притиском, поново успостави владавину демократије у Венецуели. Жустра расправа на Савету безбедности.

Расправа у Савету безбедности била је жустра пошто је Пенс више пута инсистирао да је Мадурово време прошло и да треба да оде, док је амбасадор Венецуеле при УН Самуел Монкада упозоравао да Трампова администрација звецка оружјем.

Мајк Пенс је позвао Русију и друге да се када је реч о Венецуели, држе по страни.

На седници коју су САД сазвале због хуманитарне ситуације у Венецуели, Пенс је додао да су и даље "све опције на столу".

Монкада је, са друге стране, упозорио да Трампова администрација његовој земљи доноси претњу ратом и да "припрема терен за инвазију".

"Морамо зауставити овај рат Доналда Трампа", рекао је Монкада у СБ УН.

Као и на претходним седницама Савета о Венецуели, представник САД затражио је од УН да признају Хуана Гваида као легитимног председника.

Пенс је, такође, позвао да се амбасадору Монкади одузму акредитиве као представнику, како је рекао, нелегитимне Мадурове владе.

Гледајући у правцу Монкаде који је седео за истим столом у СБ УН, Пенс је рекао: "Уз сво дужно поштовање, господине амбасадоре, не би требало да будете овде".

"Требало би да се вратите у Венецуелу и пренесете Николасу Мадуру да је његово време истекло. Време му је да оде", поручио је Пенс.

Пенс је затим напустио салу, тако да није могао да чује Монкаду како се обраћа СБ.

"Мој легитимитет зависи од легитимитета моје владе, коју признају Уједињене нације. Не зависи од изјава... потпредседника САД", указао је амбасадор Венецуеле.

АП наводи да ће САД бити потребна снажна подршка 193 чланице Генералне скупштине УН како би добиле признање Гваида као новог легитимног председника Венецуеле, с обзиром да за сада само 54 чланице подржава Гваида као привременог председника.

број коментара 7 Пошаљи коментар
(четвртак, 11. апр 2019, 15:29) - Darko [нерегистровани]

Nečije vreme

Ako ćemo po načelim demokratije, to čije je "vreme prošlo" odlučuje narod te zemlje na izborima a ne neko drugi sa strane, pa bila to i Amerika kao najveća ekonomska i vojna sila.

Sole pamet svima po svijetu demokratijom a ovamo se sprovode zakon sile kad odgovara njihovim interesima. I još govore drugima da se drže po strani.

(четвртак, 11. апр 2019, 13:42) - anonymous [нерегистровани]

napred

Ameriko udri diktatora

(четвртак, 11. апр 2019, 12:57) - anonymous [нерегистровани]

Da se Rusija drzi po strani dok vi bombardujete Venecuelu i ubijate neduzni narod?

Ne verujem da ce to proci.
Trazice Venecuela pomoc Rusije i Kine.

(четвртак, 11. апр 2019, 12:34) - Воронцов [нерегистровани]

Нико није овластио САД да суди другим државама

Сами су себи приписали ту надлежност. САД су класичан друмски разбојник јоји пљчка кога год процени да може опљачкати.

(четвртак, 11. апр 2019, 10:37) - Branislav [нерегистровани]

Pens

Jos jedno mesanje Amerike u nezavisnost jedne drzave,nadam se da Rusija to nece dozvoliti! Venecuela je bogata naftom i zato Amerika hoce da uzme tu zemlju pod svojom komandom.

(четвртак, 11. апр 2019, 10:19) - anonymous [нерегистровани]

Dali ja to sanjam?

Koliko su daleko otisle u aroganciji USA pokusavajuci da "svog" ulicnog predsednika proglase za legitimnog pred clanicama UN. Upravo oni koje sebe smatraju najvecim demokratama. Pa ako to prodje onda bolje da ne postoji vise ova planeta i ljudi.

(четвртак, 11. апр 2019, 10:10) - Rade [нерегистровани]

Venecuela

Sada SAD uvodi svoju demokratiju u Venecueli.