Нови рок за Брегзит 31. октобар

Лидери Европске уније договорили су на самиту у Бриселу да Великој Британији продуже рок за излазак из ЕУ до 31. октобра. Премијерка Тереза Меј каже да је то крајњи рок и да ће дати све од себе да се споразумни Брегзит догоди раније. Када – за сада се само спекулише. Немојте залуд да трошите време које вам је дато, упозорили су Британце европски лидери.

"Чланице ЕУ и Велика Британија договориле су флексибилно продужење до 31. марта. То значи додатних шест месеци да Велика Британија пронађе најбоље могуће решење", написао је председник Европског савета Доналд Туск на свом Твитер налогу.

Британија, дакле, остаје пуноправни члан Европске уније са свим обавезама према члану 50, али може да ратификује споразум о Брегзиту сваког часа.

Ако то учини до 22. маја, избећи ће изборе за Европски парламент. У супротном, на њима мора да учествује, како не би била принуђена на Брегзит без споразума. Премијерка Тереза Меј свесна је, каже, незадовољства, због растанка који се одужио.

"Велика Британија је до сада требало да напусти Европску унију и искрено жалим што нисмо успели да убедимо парламент да одобри наш споразум са Бриселом. Рок који нам је дат је јасан, опције такође. Најважније је да постигнемо консензус у националном интересу", рекла је Мејова.

"Немојмо се претварати да ће следећих неколико недеља бити лако, али имамо обавезу као политичари да испунимо демократску одлуку народа на референдуму. И даље можемо да напустимо Унију до 22. маја", додала је британска премијерка.

Последњи рок је Ноћ вештица. У Европској комисији уверени су да ће се догодити споразумни Брегзит. Било би катастрофално, кажу, да буде без договора. Слажу се и европски лидери.

"Када постоји тако тешка одлука као што је повлачење једне чланице из европског блока, добићемо више времена да тај излазак буде уређен и јасан. Кључно је питање пристанка британског парламента на споразум са Бриселом. Нагласили смо се да се договор неће мењати, да можемо да причамо о будућим односима", поручила је немачка канцеларка Ангела Меркел.

Даље одлагање Брегзита, после 31. октобра, не чини се извесним. Ово је последње продужење рока – било да Британци усвоје споразум, откажу Брегзит или оду без папира.

број коментара 8 Пошаљи коментар
(четвртак, 11. апр 2019, 14:26) - anonymous [нерегистровани]

EU

Oni hoce da izadju... zasto onda mi hocemo da idemo tamo?

(четвртак, 11. апр 2019, 13:12) - anonymous [нерегистровани]

Pokazite pravo lice

Recite lepo nece izaci iz EU. Referendum nije demokratska vrednost. I da zavrsimo s ovom iluzijom o demokratiji.

(четвртак, 11. апр 2019, 13:11) - anonymous [нерегистровани]

EU

Oni hoce da izadju... zasto onda mi hocemo da idemo tamo?

(четвртак, 11. апр 2019, 13:04) - anonymous [нерегистровани]

Kao

Zidanje Skadra.

(четвртак, 11. апр 2019, 11:29) - milan lala [нерегистровани]

Bregzit - flexit

Najbolje da vi donesete resenje za " stalni izlazak na neodredjeno vreme " ahahahaha, pa kad se desi nek se desi ahahaha .

(четвртак, 11. апр 2019, 10:10) - anonymous [нерегистровани]

Ха-ха-ха-ха

До 31. Октобра...ха-ха-ха...али које године?...ха-ха-ха-ха...

(четвртак, 11. апр 2019, 09:11) - Tomo [нерегистровани]

Da!

Evra im GB neće dati......U tome i jeste veličina Britanske nacije!

(четвртак, 11. апр 2019, 08:29) - anonymous [нерегистровани]

Брегзит

Пошто је сва прилика да до договора неће доћи, очито је да ЕУ жели да пролонгира целу ствар док се сав крупан бизнис не пресели из Лондона у Париз и Франкфурт. У том случају може да се деси шта год Лондон хоће, и лош договор са малим повластицама, никакав договор или нови референдум, ЕУ ће бити баш брига- Лондон више неће имати ону снагу коју је имао. Сами су криви за то. Карма је чудо.