Нови Зеланд, грађани одају пошту жртвама

Број жртава терористичког напада на две џамије у Крајстчерчу на Новом Зеланду порастао је на 50. У болници је још 34 рањених, од чега је 12 у тешком стању. Полиција верује да је нападач деловао сам.

Нови Зеланд не памти овакав злочин. Грађани одају почаст жртвама. Њихова идентификација, како кажу званичници, иде споро и тела ће бити предата породицама до среде.

"Шокирана сам. Не могу да поверујем да неко може да има толико мржње у себи и да тако убија људе. Какав је то човек. Нема оправдања за такав злочин. Насиље не доноси добро никоме, без обзира на веру и боју коже", кажу становници Новог Зеланда. 

Премијерка је посетила једну од нападнутних џамија - разговарала је са онима који су изгубили најдраже и представницима муслиманске заједнице.

Нешто касније на конференцији за новинаре саопштила је да је минут пре напада добила манифест нападача Брентона Таранта у којем говори о себи, својој идеологији и плановима за напад и да га је примило још 30 особа. Најављује оштрији закон за контролу оружја.

Џасинда Арден каже да је број жртава порастао на 50, а 34-оро људи је задржано у болницама, 12 је и даље у критичном стању.

Полиција верује да је нападач деловао сам. Још нема доказа да је троје ухапшених умешано у злочин.

"Време од злочина је трауматично за све нас, посебно за оне који су изгубили своје. Радимо заједно са представницима мулсиманске заједнице да ублажимо бол и помогнемо колико можемо", каже Вели Хомаха из полиције Новог Зеланда.

Нападач се јуче појавио пред судом, вратиће се поново у судницу 5. априла када ће оптужница бити проширена.

На Новом Зеланду су појачане мере безбедности, а полиција је распоређена испред џамија у Крајстчерчу. 

број коментара 3 Пошаљи коментар
(недеља, 17. мар 2019, 11:49) - Аустралија [нерегистровани]

@Земља на далеком југу

Нема везе где си, ово је закон акције и реакције и погрешне имиграционе политике и било је питање тренукта када ће се десити.
У Сиднеју су већ била два терористичка напада са жртвама од стране симпатизера ИСИСа који су рођени у Аустралији, у Мелбурну исто тако.
Нико нормалнан не правда дело овог монструма али смо сви знали да ће се кад тад десити. Аустралију су изградили мигранти, али мигранти који су се интегрисали у Аустралско друштво (Италијани, Грци, људи из бивше Југославије, Кинези, Вијетнамци итд) и никада није било ових проблема као данас јер су сви долазили из система са сличним вредностима и жељом да успеју у Аустралији (и Новом Зеланду), неконтролисано отварање врата мигрантима са средњег и блистог истока је створило проблеме. Ти сада имаш делове Сиднеја који су практично екслузивно насрљени тим људима и нико други не улази, и не причају енглески, живе на социјалним бенефицијама и подигнути су да не поштују друге вере и нације а рођени су овде.
У последњих десетак година све главне пешачке зоне и тргови су ограђени великим бетонским жардињерама и челичним стубовима, шта мислиш зашто? 

(недеља, 17. мар 2019, 11:32) - Предраг [нерегистровани]

Представа за западну јавност

У исламу нема цвећа. Не пале се свеће. Честа је појава, као и сада на случају Новог Зеланда, да се полаже цвеће, пале свеће настрадалим Муслиманима. 

(недеља, 17. мар 2019, 10:51) - Воронцов [нерегистровани]

Земља на далеком југу

Могло би се помислити далеко од сукоба интереса светских сила, далеко од места ратних збивања и нестабилности, пожељно место за сигуран живот. Кад оно заправо од екстремиста нема сигурног места на планети Земљи.