Нападач из Крајстчерча обилазио Балкан

Осумњичени за терористички напад на две џамије у новозеландском граду Крајстчерч, Брентон Тарант, путовао је на Балкан у протекле три године. Обилазио је туристичке знаменитости где је наводно учио о биткама између хришћана и Отоманске империје.

Власти у Бугарској, Турској и Хрватској потврдиле су да је Тарант био у посети тим земљама 2016–2018. године.

Мађарске службе задужене за антитероризам сугерисале су да је Тарант такође долазио и у ту средњоевропску земљу, док медији у БиХ пишу о његовом боравку 2017.

Како наводи портал Кликс, Тарант је ушао у Босну и Херцеговину из Црне Горе, тачније на граничном прелазу Зупци почетком јануара 2017. године.

АП пише да је Тарант обилазио туристичке знаменитости, где је наводно учио о биткама између хришћана и Отоманске империје. 

Тренутно није званично познато да ли се и колико дуго задржао на територији наше земље. То би, према тренутним информацијама, могле знати хрватске полицијске агенције уколико се Тарант из БиХ кретао ка Хрватској.

Према информацијама хрватског портала 24 сата, Тарант је у Хрватску ушао копненим путем 4. јануара 2017. године, а одлетио је из Загреба 18. јануара.

Већином је боравио по хостелима, а наводно је обишао Пореч, Задар, Шибеник, Дубровник и Загреб, преноси Кликс.

У међувремену, информацију о његовом боравку у Хрватској потврдио је премијер Андреј Пленковић

Уколико се узме у обзир датум уласка у БиХ и уласка у Хрватску, може се закључити да је Брентон Тарант боравио више од једног дана на територији Босне и Херцеговине.

Бугарски медији, позивајући се на истражне органе, објавили су да је Тарант боравио у тој земљи крајем прошле године, а да је на том путу по Балкану прошао и кроз Хрватску, Црну Гору, Србију и Босну и Херцеговину.

Турска државна телевизија навела је да је нападач из Крајстчерча у Турској боравио двапут 2016. – од 17. до 20. марта и од 13. септембра и 25. октобра.

ТРТ је објавио и снимак сигурносне камера на којој се види Тарант на истанбулском Аеродрому "Ататурк".

Како наводе власти у земљама у којима је Тарант боравио, истражује се да ли Тарант био у контакту са локалним становништвом.

Брентон Тарант изведен је пред истражног судију, који је саопштио да нападач остаје у притвору без права на изјашњавање о кривици до 5. априла, када му почиње суђење. 

У нападу који је Тарант извео на две џамије у Крајстчерчу убијено је 49 људи, док је у болницама и даље око 40 повређених. У критичном стању је њих 11.  

број коментара 1 Пошаљи коментар
(субота, 16. мар 2019, 21:29) - Воронцов [нерегистровани]

Како сада све знају ?

А где су биле на време безбедносне снаге да разоткрију његове намере? Сада његова путовања могу бити од значаја само ако је имао какву међународну завереничку организацију која још негде има своје чланове или истомишљенике.