АП: Буџет Пентагона у три речи – Кина, Кина, Кина

Предлог буџета Пентагона у великој мери обликован је претњама које је у свом предлогу вршилац дужности министра одбране Патрик Шенан сажео у три речи: "Кина, Кина, Кина", пише АП.

Тема којом се Патрик Шенан водио када је у четвртак представио војни буџет САД, "такмичи" се са, како наводи агенција, другим проблемима са којима је суочен амерички председник Доналд Трамп.

Током расправе о буџету више времена се разговарало о зиду на јужној америчкој граници сa Мексиком или о финансирању дела зида из војног буџета него о спољној политици, укључујући и сукоб у Сирији или војно надметање сa Кином, Русијом или Северном Корејом.

Шенан није први министар одбране који је забринут због Кине, а дешавало се да су и министри у администрацији бившег председника Барака Обаме затражили обрт у америчкој политици према Кини.

Шенан Кину посматра као иманентан проблем, који је изашао ван граница војне моћи и постао приоритет две најјаче странке у САД.

"Превише дуго игноришемо овај проблем. Кина агресивно модернизује своју војску, систематски краде научне и технолошке документе и покушава да пронађе војну предност кроз стратегију комбинације цивила и војске", стоји у предлогу буџета Шенана, који за Пентагон тражи 718 милијарди долара.

Буџет предвиђа 25 милијарди за нуклеарно оружје у 2020. години, а за циљ има да очува предност у односу према Кини. АП наводи да Кина има доста мањи арсенал нуклеарног оружја од САД, али да он значајно расте.

Шенан је, такође, навео и друге напретке које је постигла Кина, укључујући и хиперсоничне ракете, које се могу користити против САД, а против којих Америка нема адекватну одбрану.

"Каснимо. Били смо спори у сустизању у пољима као што је спречавање Кине у њеним регионалним амбицијама, укључујући и напоре да у потпуности контролише Јужно кинеско море, на које права полаже и још неколико земаља", рекао је Шенан, преноси АП.

Поједини аналитичари сматрају да су Шенан и Пентагон преувеличали претњу коју Кина представља.

број коментара 6 Пошаљи коментар
(недеља, 17. мар 2019, 07:41) - anonymous [нерегистровани]

Re. Znaju oni

Gospodine(druze). U Kini je cisti prvobitni kapitalizam . Privatno vlasnostvo i trziste. Prvo se malo raspitajte. Sve sto se moze nazvati komunistickim je njihova jedina partija na vlasti. Dakle diktatura jedne partije. Ekonomski usp[jeh je u tome sto je dozvolila privatnu inicijativu i otvorila se za inostrani kapital. Kapital sa zapada je inicirao ekonomski uspon uz neizmjerno vrijedan kineski narod. Komunizam je sa ekonomske tacke gledista cisti promasaj. Sa socijalne strane ima mnogo dobrih stvari.

(субота, 16. мар 2019, 19:42) - anonymous [нерегистровани]

Znaju oni

zasto mrze i zasto im je Komunizam drzavni neprijatelj broj 1 - zato sto je taj sistem na kraju price ipak uspesniji i pravedniji i bolji nego njihov Kapitalizam. Naravno, ako se vodi na pravilan nacin, a primer za to je Kina.

(субота, 16. мар 2019, 18:14) - anonymous [нерегистровани]

mentalno stanje

svako ko može da uzvrati i da se odbrani od USA terorizma je agresivan, predstavlja pternju svetskom miru i mora se "obuzdati"

(субота, 16. мар 2019, 16:18) - anonymous [нерегистровани]

SAD

jedina pretnja svetskom miru su SAD.

(субота, 16. мар 2019, 15:58) - anonymous [нерегистровани]

Ma vama svi prete,

vi ste najvece zrtve na ovoj planeti, svi ce vas napasti, unistiti, porobiti...non stop pricate da ste ugrozeni a konstantno napadate i ugrozavate suverenitet drugih drzava, pretite, ucenjujete i ko nece sa vama vi ga bombardujete pod plastom ljudskih prava i demokratije. Pitanje ko na ovoj planeti od kog treba da se zastiti, ja bih rekao pre svi od vas nego vi od nekog...

(субота, 16. мар 2019, 15:28) - anonymous [нерегистровани]

Budzet

Uobicajena floskula ministra odbrane o izmisljenim pretnjama Rusije i Kine kako bi vojni budzet bio sto veci!Vojni budzet ide iz para od poreza koji placaju gradjani a troskovi Pentagona idu u ruke privatnih kompanija!!Tipicno za Ameriku!!!