Друштвене мреже под надзором због снимка напада

Компаније Гугл, Фејсбук и Твитер нашле су се под надзором због екстремистичког садржаја на њиховим платформама, пошто је пуцњава на Новом Зеланду, у којој је убијено најмање 49 особа, уживо преношена путем видео-снимка, који је масовно дељен на интернету.

Снимак напада на две џамије уживо је преношен на Фејсбуку, а потом су га корисници те друштвене мреже делили на другим платформама, преноси Ројтерс.

Након пуцњаве, огласили су се Фејсбук, Твитер и Јутјуб, наводећи да раде на уклањању снимака.

"Полиција нас је упозорила на видео-снимак и убрзо након што је почео пренос уживо ми смо уклонили налоге нападача на Фејсбуку и Инстаграму, као и сâм снимак", наводе из компаније "Фејсбук" додајући и да раде на уклањању исказивања подршке или похвала том злочину и нападачу.

Из Твитера поручују да сарађују са органима власти како би олакшали истрагу у вези са нападима на џамије.

И компанија "Алфабет", која је власник Јутјуба, саопштила је да ради на уклањању било каквих насилних снимака.

Међутим, како наводи британска агенција, неколико сати након напада, копије снимака су и даље биле доступне на Фејсбуку, Твитеру, Јутјубу, као и на Инстаграму и Вотсапу, који су у власништву "Фејсбука".

На снимцима се види како се нападач вози до једне џамије, улази у њу и почиње да пуца на људе који се налазе унутра.

Ројтерс није могао да потврди аутентичност снимка.

Снимак у трајању од 16 минута постављен је на страницу која припада Брентону Таранту, али га је Фејсбук убрзо обрисао.

Британски министар унутрашњих послова Саџид Џавид позвао је компаније које послују на друштвеним медијима да предузму акције како би зауставиле екстремизам на својим каналима.

број коментара 0 Пошаљи коментар