Ко је Еба Акерлунд због које се Тарант осветио нападом

Нападач на џамије у граду Крајстчерчу на Новом Зеланду Брентон Тарант је у свом антимигрантском манифесту писао о разлозима својих поступака, па је тако као једно од главних оправдања за напад, навео освету за убиство 11-годишње Ебе Акерлунд у терористичком нападу на Стокхолм 2017, пренели су светски медији.

Тада је Узбекистанац Рахмат Акилов камионом покосио људе и убио њих четворо.

Навео је да се девојчица враћала из школе кући када је убио исламиста.

"Нисам више могао игнорисати нападе. То су напади на моје људе, напади на моју културу, напади на моју веру и на моју душу. Не могу игнорисати", написао је Тарант.

Еба, која је била делимично глува, нестала је након што је Акилов украденим камионом улетео у групу људи у Стокхолму.

После напада њени родитељи су на друштвеним мрежама објавили њене фотографије како би је покушали пронаћи.

Убрзо се појавила информација да је девојцица погинула у нападу.

Еба је у Трантовом манифесту споменута више пута.

"Еба је била нешто другачије. Млада, невина и мртва Еба. Њена смрт, за коју су криви уљези, њена насилна смрт натерала ме да учиним ово", написао је Тарант.

Отац девојчице, Стефан Акерлунд, згрожен је чињеницом да је терориста са Новог Зеланда искористио њену смрт како би оправдао овај стравичан чин.

"Облио ме хладан зној када сам угледао оружје са именом моје кћери на њему. Када ћемо напокон моћи туговати у миру", рекао је Акерлунд за шведски Афтонбладет.

Брентон Тарант – од коврџавог дечака до терористе

Тарант је детињство је провео у Графтону, малом граду на северу Новог Јужног Велса у Аустралији. 

Похађао је локалну средњу школу, а потом се 2009. запослио као лични тренер у фитнес центру Биг Ривер Џим где је радио до 2011.

Власница теретане Рејси Греј изјавила је са ТВ мрежу Еј-Би-Си да је био јако дисциплинован, хранио се здраво и строго поштовао режим вежбања, а када је дао отказ путовао је светом.

"Био је јако предан вежбању, али и учењу других. У теретани је проводио пуно времена, дизао тегове. Учествовао је у програму бесплатне физичке активности за сиромашнију децу у заједници и то га је веома радовало", испричала је Грејова.

Додала је да никад није причала с њим о политичким или верским ставовима, те да га није никад чула да другима прича о томе.

"Знам да је пуно путовао откако је напустио Графтон. Ишао је на друге континенте. Знам да је био у разним земљама и доживљавао разна искуства па бих рекла да се на тим путовањима њему нешто догодило", навела је Грејова.

Тарантов отац је био професионални спортиста који је иза себе имао 75 тријатлона, а умро је од рака 2010. са само 49 година. 

Боравио је у Европи, а обишо је југоисточну и источну Азију.

Између осталог био је у Северној Кореји где се фотографисао позирајући с групом туриста.

Описао се као "обичан бели мушкарац из обичне, радничке породице с ниским примањима".

На породичној фотографији, коју су објавили аустралијски медији, Брентон је још беба с плавом коврџавом косом, у татином наручју.

Грејова је навела да од ближе породице Тарант има мајку и сестру.

Аустралијски премијер Скот Морисон потврдио је раније да је Тарант држављанин Аустралије и описао га као насилног, екстремно десног терористу.

број коментара 1 Пошаљи коментар
(петак, 15. мар 2019, 21:45) - Воронцов [нерегистровани]

Смрт недужних не може бити разлог за освету над недужним

Уместо што су поубијани нови недужни људи творац идеје освете требао је да трага за екстремним злочинцима по свету и да их лови и то би био прави одговор. На жалост екстремисти су увек прибегавали једноставној методи освети над недужним, дакле над људима који немају никакве везе са чињеницом да је неко негде починио злочин. Многи су мoжда мислили Нови Зеланд далеко од жаришта светских сукоба то је сигурна земља за живот. Али показало се да данас нема нигде сигурности од екстремиста. Бревик починио злочин на далеком северу ови на далеком југу. Нигде мирног места.