Шест милијарди за Сирију, притисак или помоћ?

Међународни донатори, пре свега земље Европске Уније су при крају договора о пружању помоћи Сирији, која би требало да добије донацију од 6,5 милијарди долара, рекао је данас високи званичник Уједињених нација. На конференцији о хуманитарној помоћи нису присутни представници Сирије.

Неке цивилне групације су забринуте да земље донатори у ствари желе да натерају избеглице да се врате, без обзира на опасност и несигурност која би их очекивала.

ЕУ је 2015. године понудила донацију од око једне и по милијарде долара председнику Турске Реџепу Тајипу Ердогану као део договора којим би Турска обалска стража заустављала избеглице на путу према Грчкој.

ЕУ, највећи донатор помоћи на свету, објавила је да ће обезбедити 560 милиона евра ове године, и планира да понуди исти износ и следеће године, као и у 2021. години, пренео је АП.

Висока представница Европске Уније за спољну политику и безбедност Федерика Могерини је изјавила да ће ЕУ обезбедити турској једну и по милијарду долара како би та земља помогла са проблемом изеглица.

У 2015.години ЕУ је обећала Ердогану три милијарде евра како би поднео терет избеглица, плус додатне три милијарде ако пва транша буде потрошена према договору. Сад су обећале 397 милиона долара помоћи.

Из Уједињених нација су рекли да ће само Сирији ове године бити потребно 3,3 милијарде долара, док ће осталих 5,5 милијарди долара помоћи суседним земљама које су оптерећене великим бројем миграната.

Око 11,7 милиона Сиријаца и даље зависи од хуманитарне помоћи, а више од шест милиона људи је изгубило дом.

Процењује се да око 80 одсто држављана Сирије живи у тешком сиромаштву.

И поред помоћи ЕУ одбија да помогне у поновној изградњи земље, све док не дође до политичког договора, иако многе невладине организације сматрају да такав став претставља озбиљну препреку правом пружању помоћи.

број коментара 5 Пошаљи коментар
(четвртак, 14. мар 2019, 21:59) - anonymous [нерегистровани]

SAD

SAD ne bi opralo ni 200 milijardi dolara odstete.

(четвртак, 14. мар 2019, 21:10) - Воронцов [нерегистровани]

Запад је потстакао избијање рата у Сирији

Сада када и сами у ЕУ трпе последице због доласка избеглица не знају како да реше проблем па ето нуде и неки новац очекујући да ће новцем решити проблем. Проблем је заправо лако направити али тешко решити. А проблем је пре свега направљен држави Сирији која је разрушена, ко зна колико мртвих , рањених, , колико прогнатих итд.

(четвртак, 14. мар 2019, 18:59) - rodoljub [нерегистровани]

Licemeri

Zapadnjaci nisu poželjni u Siriji. Podržavali su džihadiste i radili protiv legitimnog predsednika države, a sada glume nekakve humanitarce. To je mnogo gore od licemerja.

(четвртак, 14. мар 2019, 18:15) - anonymous Lala [нерегистровани]

Divota

Prvo ih nateraju svojom politikom da se razbeže na sve strane a sada plaćaju da ih se pokupi i vrati odakle su i došli i to sve na račun građana EU .

(четвртак, 14. мар 2019, 18:11) - milan lala [нерегистровани]

"Humani zapad "

Prvo vas totalno uniste zbog svojih megalomanskih hegemonisticki interesa , a onda posle nude vam "donacije / investicije " to jest duznicko ropstvo.