Туск: ЕУ да буде отворена за одлагање растанка са Британијом

Председник Европског савета Доналд Туск наводи да европски блок треба да буде отворен и да Великој Британији дозволи дуго одлагање њеног изласка из Еевропске уније.

Доналд Туск је на Твитеру навео да ће у консулатацијама пред самит лидера ЕУ, наредне седмице у Брислеу, апеловати на лидере осталих 27 чланица да "буду отворени према дугом одлагању ако Велика Британија буде сматрала да је потребно преиспитати њену стратегију Брегзита и изградити консензус о томе".

Изгледи да Брегзит буде одгођен од предвиђеног датума 29. марта порасли су последњих дана пошто је споразум премијерке Терезе Меј и ЕУ у британском парламенту поново доживео пораз, пренео је АП.

Посланици у Лондону ће гласати касније данас о томе да ли ће затражити од Мејове да тражи продужење изласка из Британије из ЕУ.

Британска премијерка жели да одлагање буде краће, до краја јуна, и упозорава присталице Брегзита који се противе њеном споразуму, да уколико не дође до усвајања споразума о повлачењу наредних дана, продужење би могло да траје дуго времена и да значи да до Брегзита никада заправо неће ни доћи, навео је АП.

број коментара 1 Пошаљи коментар
(среда, 20. мар 2019, 21:37) - anonymous [нерегистровани]

Tusk

Tusk je Poljak i njemu bi bilo najdraze da Britanije ostane u EU. Tako da on ne govori u ime cele EU nego u svoje i drzave Poljske odnosno njenih interesa.