Kина поручује САД: Гледајте своју државу

Пекинг је оштро осудио критику Вашингтона у годишњем извештају Стејт департмента о поштовању људских права у тој земљи. Влада је издала "сопствени годишњи одговор САД" и поручила да као самопроглашени заштитници људских права у свету треба првенствено да погледају своју државу.

Стејт Департмент критиковао је поштовање људских права у Кини, укључујући и злоупотребе муслиманске мањине у Ксињианг регији.

Државни секретар САД Мајк Помпео подвукао је злоупотребе људских права у Ирану, Јужном Судану и Никарагви у годишњем извештају, а посебно истакао Кину као "лигу за себе".

Директор одељења за људска права Стејт департмента Мајкл Козак рекао је да "такво непоштовање људских права муслиманске мањине у Ксињианг регији није забележено од 1930. године".

Портпарол кинеског министарства спољних послова Лу Канг оштро је одговоио наводећи да је  "амерички извештај, као и обично, пун идеолошких предрасуда и неоснованих оптужби" и навео да је Кина послала Вашингтону одговор у вези тога.

"Саветујемо САД да погледају како се код њих поштују људска права, и да прво воде рачуна о сопственим стварима", додао је Канг.

Из кинеског државног савета су оценили да је реч о двоструким стандардима и да су САД самопроглашени бранилац људских права.

Поред непоштовања људских права, извештај истиче и недостатак медијске слободе, упркос томе што је Кина на ранг листи "Репортера без граница" прошле године била на 176. месту, испред Сирије, Туркменистана, Еритреје, и Северне Кореје.

"Слобода медија је нападнута без преседана", пише у одговору Кине и указује на хапшења репортера у САД и спречавања новинара да раде свој посао, као и случајеве где је Бела кућа одузела акредитиве неким новинарима.

 

број коментара 2 Пошаљи коментар
(четвртак, 14. мар 2019, 14:59) - Воронцов [нерегистровани]

Свуда се крше људска права

Али, зар их неко више крши од САД. Колико су држава срушили и упропастили нека прво то виде па нека онда другима говоре о поштовању људских права.

(четвртак, 14. мар 2019, 12:39) - milan [нерегистровани]

Izjava dana

"...Amerikanci, vi niste svet. Vi ste samo jedan deo tog sveta
te se tako i ponašajte...!"

Predswednik Kineske kompanije Huawei.