Луси Милосављевић је српског порекла и врло је љута због ситуације око Брегзита

Готово три године од референдума на ком су Британци, са врло малом разликом гласова, одлучили да напусте ЕУ, не назире се решење како ће то извести. Грађани су збуњени јер не знају шта их чека, фрустрирани јер влада не успева да се искобеља из административних проблема али и неодлучности. Шта о томе мисли девојка чији су преци пореклом из Србије, која живи и ради у Лондону и не зна шта је чека?

Tренутна ситуација са Брегзитом је врло фрустрирајућа, каже Луси Милосављевић, 34-годишња жена која живи у Лондону. Занимљиво је да Луси за неколико дана, око 29. марта, када је рок да Британија напусти ЕУ, путује за Белгију. Отпутоваће из земље која је део ЕУ, бар на неки начин, а када се буде враћала... ко зна. 

Како каже за РТС, Влада Уједињеног Краљевства имала је 993 дана од референдума 2016. да смисли опције за Брегзит. А сада, 16 дана пред излазак, и даље не знамо шта ће бити, поручује Луси.

"Несигурност има негативне ефекте по много ствари – доста послова је заустављено јер се не зна где би требало приоритетно уложити. Грађани ЕУ у Великој Британији (као и грађани Британије у ЕУ) не знају каква ће им бити права. Све ово значи да је влада у претходне три године уложила и време, и енергију и новац у Брегзит радије него у наш образовни или здравствени систем", прича нам ова 34-годишњакиња.

Луси каже да се као млада особа осећа врло постиђено, узнемирено и изнервирано што се баш ово догађа њеној земљи.

"Гласање о Брегзиту било је пуно подела, млади људи више су гласали за останак док су за напуштање ЕУ више гласали старији грађани. Мислим да су млади гласали за останак зато што можемо да видимо бенефите останка у Унији. То нам даје шансу да путујемо и радимо, и одражава отворенију и толерантнију перспективу према људима из различитих култура и порекла", објашњава Луси, чији је деда Стојан рођен у Србији пре Другог светског рата, а затим четрдесетих отишао у Енглеску и тамо засновао породицу са једном Иркињом.

Прича да је ситуација била врло тешка када је изгласан излазак тог 23. јуна 2016. године.

"Не само због тога што је граница између гласова за и против изласка била тако близу већ и зато што су поруке које су представљене током кампање за излазак биле врло негативне – попут оних о имиграцији или једне отворене лажи да ће бити повећано финансирање наших здравствених услуга ако напустимо ЕУ", фрустрирано каже Луси Милосављевић.

Она се, међутим, помирила са судбином да ће Велика Британија напустити Европску унију.

"Када ће се то догодити и како ће изгледати договор и даље није јасно, као што није било ни пре три године", рекла је Луси, која иначе ради као аналитичар у једној лондонској књиговодственој компанији.

Посланици Британског парламента одбацили су опцију напуштања Европске уније без споразума, што значи да у Британском парламенту може да се гласа о одлагању Брегзита.

број коментара 14 Пошаљи коментар
(четвртак, 14. мар 2019, 11:45) - anonymous [нерегистровани]

Свет је мало већЕ село од ЕУ

Ово рече и остаде жив:

“Zivjeti pored jednog giganta kakav je EU je ekonomski neodrzivo.”

Јадни Руси, Турци итд итд.

(четвртак, 14. мар 2019, 10:41) - anonymous [нерегистровани]

Povod za podjeleu EU

Zaso u zadnje tri godine jos nije nadjeno rjesenje za Bregzit u UK.
Pa kao prvo nisu ocekivali da ce do zadnjeg dana Evropa biti kompaktna.I dalje se nadaju da kad izadju iz EU da ce je slediti i druge zemlje. Ali gle do zadnjeg dana jos niko nije.
Zivjeti pored jednog giganta kakav je EU je ekonomski neodrzivo.Pogotovu NE bez dogovora jer bi to bila propast.

(четвртак, 14. мар 2019, 10:00) - anonymous [нерегистровани]

Lusi...

...je malo naivna, ako stvarno misli da bi tako ozbiljna drzava kao sto je Engleska (dakle ozbiljna u svakom smislu reci) dozvolila da se glasa za izlazak iz EU, da to nije sama istinski htela.
Smeta joj mali broj glasova kojim je njena strana izgubila. Pa makar i da je jedan glas samo, demokratija je demokratija zar ne. Tako barem vi tamo kazete.

(четвртак, 14. мар 2019, 07:30) - anonymous [нерегистровани]

Britanija

Veoma razmaženo dete.

(четвртак, 14. мар 2019, 06:30) - anonymous [нерегистровани]

BREXIT

Da već jedom odu, pa da mi "svane". Oni nikada nisu ni bili Evropa, ali se bojim da odlože izlazak, pa ponovo referendum i ne odu. Srećan im put i eno im SAD, pa neka sa njima prave uniju, jer su oduvek bili ispostava SAD u Evropi.

(четвртак, 14. мар 2019, 05:36) - anonymous [нерегистровани]

Bez Amerike nema bregzita

Mislim da bi USA trebala da podrži opoziciju i da uvede ekonomske sankcije Velikoj Britaniji. Preti humanitarna kriza, bojim se da su Irci i Škoti kolateralna šteta.

(четвртак, 14. мар 2019, 01:34) - anonymous [нерегистровани]

Море, "пљуни и запјевај"

"Lucy in the sky with diamonds". Нека буде што бити не може.

(четвртак, 14. мар 2019, 01:10) - Dzejms [нерегистровани]

EU

Razlika za oslobadjanje od tzv E.U. je milion glasova sto je ogroman broj. Britanija se oslobadja tereta i ništa drugo.

(четвртак, 14. мар 2019, 00:45) - anonymous [нерегистровани]

sumrak demokratije i zora diktature u zapadnoj Evropi

Samo levicarska omladina I glupi mogu da zele da sruse najdemokratsiji nacin izrazavanje volje naroda.kao sto je referendum.Svi mediji I sve stranke su bili za ostanak u EU I plasili su narod najglupljim pretnjama glad nemastina ekonomski haos ali je narod glasao za kontrolu u svojoj drzavi I slobodu od diktatorske EU .Samo levicari marksisti mogu da zagovaraju rusenje volje vecine u korist manjine pod obrazlozenjem da su glasaci glupi mladi rasisisti I ostale bolesne gluposti.
Medjutim od podanika u EU u Britaniji narod nece da se pomiri sa izadajom I vladavinom lopova lazova koji ne podrzavaju volju naroda Tako da su sve karte na stolu

(четвртак, 14. мар 2019, 00:38) - anonymous [нерегистровани]

Šarada!

Englezi su nadaleko poznati po svojim trikovima, forama i fazonima, ovaj Bregzit je najveća šarada koji su ikada izveli a čisto sumnjam da će napustiti EU. Kad mi Englez kaže “dobar dan” a ja prvo pogledam u vis, je li stvarno dan!