САД планирају тестирање ракете забрањене 30 година?

Сједињене Америчке Државе планирају да у августу изведу прва тестирања врсте крстареће ракете, која је пре више од 30 година забрањена Споразумом о нуклеарним снагама средњег домета, тврде неименовани званичници америчке одбране. 

Администрација америчког председника Доналда Трампа суспендовала је у фебруару своје чланство у споразуму, што јој је, с правне тачке, дало простора да почне да прави планове за тестирање "ненуклеарне ракете" у августу, наводи АП.

Вашингтон би требало до августа да се повуче из споразума, потписаног 1987.године, којим се забрањује тестирање и распоређивање ракета одређеног домета, које се лансирају са земље. 

Демократе у америчком Конгресу довеле су у питање колико је мудро повући ће из споразума, али су сагласне са оптужбама да га је Русија прекршила тиме што је, како тврде, распоредила крстареће ракете, које могу да погоде америчке савезнике у Европи. 

Након одлуке САД, и руски председник Владимир Путин суспендовао је учешће Москве у Споразуму о нуклеарним снагама средњег домета.

број коментара 2 Пошаљи коментар
(среда, 13. мар 2019, 20:53) - anonymous [нерегистровани]

I ko garantuje da se Hirosima i Nagasaki nece ponoviti?

Americko povlacenje iz Sporazuma o likvidaciji raketa potpisanog 1987god. je na osnovu toga sto je Rusija navodno prekrsila sporazum i rasporedila rakete koje mogu da pogode americke saveznike u Evropi. Samo povlacenje je besmislica iz jednog prostog razloga Rusija nije rasporedila bilo koju raketu van svoje teritorije za razliku od istih tih Amerikanaca ciji protiv raketini sistemi rasporedjeni u Evropi mogu vrlo brzo da se prebace na raketni sistem koji ugrozava samu Rusiju a i zemlje u kojima se nalaze ti sistemi kao i okolne zemlje Evrope.

(среда, 13. мар 2019, 20:42) - anonymous [нерегистровани]

Uzajamne optuzbe

A razlozi su nesto trece.