"Развод" без споразума или покушај одлагањa Брегзита

Британски парламент поново се вечерас изјашњава о Брегзиту, овога пута о изласку из Европске уније без споразума, пошто су посланици јуче убедљивом већином одбацили договор премијерке Терезе Меј с Бриселом. Европски званичници страхују од хаотичног сценарија и упозоравају Лондон да су му опције ограничене.

Споразум о изласку Британије из Европске уније је мртав, а ни премијерка Меј политички није у бољем стању, оцењују европски медији.

Иако је обезбедила три нова документа, којим Брисел даје додатне гаранције за границу Републике Ирске и Северне Ирске, то није било довољно.

Против премијеркиног договора гласао је 391 посланик, за је било њих 242-оје. На реду је гласање о изласку из Уније без договора, што подржава део евроскептичних посланика, док је лидер лабуриста против и тражи изборе.

Британска премијерка Тереза Меј каже да јој је јасан став народа.

"Договор који он предлаже одбијен је у парламенту неколико пута. Можда сам остала без гласа, али разумем глас наше земље", наводи Мејова.

Лидер Лабуристичке партије, Џереми Корбин сматра да је дошло време за промену власти.

"Саосећам са премијерком због њеног гласа и надам се да ће се брзо опоравити, знам колико је то болно. Њен договор је пропао, она више није у стању да води земљу", тврди Корбин.

Ако парламент одбаци и опцију без споразума, на сутрашњем гласању одлучиваће се о одлагању Брегзита за највише три месеца.

Мишел Барније, главни преговарач ЕУ за Брегзит сматра да је у преговорима достигнута критична тачка.

"Ризик од изласка Британије из Уније без споразума и на хаотичан начин, никада није био већи", прецизирао је Барније.

Циљ Немачке је уредан излазак Британије из Уније, али су јучерашњи догађаји ограничили опције, став је канцеларке Ангеле Меркел.

Како би спречила економски шок у случају да нема договора с Унијом, британска влада ће драстично смањити царине и неће уводити царинске контроле на граници с Ирском. Такав режим трајаће 12 месеци, како би се очувала радна места и спречио нагли скок цена у Британији.

С друге стране Ламанша

Европски парламент усвојио је мере за случај да Велика Британија напусти Унију 29. марта без споразума. Одлука о напуштању ЕУ би преко ноћи довела до промене процедура с обе стране Ламанша.

Европски парламент одобрио је последњу од 11 таквих мера које покривају све - од ваздушног, воденог и друмског саобраћаја, до статуса страних студената, а неке од тих мера подразумевају реципрочне мере у Великој Британији, преноси АП.

Кетрин Бердер, представница југоисточне Енглеске у Европском парламенту, као пример конфузије у случају Брегзита без споразума навела је путнике на авио-летовима.

"Уколико напустимо Унију у поноћ, они би требало да знају - могу ли авиони да полете следећег дана, да ли су одобрења њихових пилота важећа... то су све ствари које су заправо потребне за један лет авионом", навела је Бердерова.

Белгијски посланик Том Ванденкенделере усвојене мере описао је као "типичне мере које се предузимају у ванредном стању и уводе се само привремено у одређеном временском периоду, под строгим условима".

број коментара 0 Пошаљи коментар