Папин саветник осуђен за сексуално злостављање дечака

Бивши министар финансија Ватикана, кардинал Џорџ Пел, осуђен је на шест година затвора због сексуалног злостављања двојице дечака који су пре више од две деценије певали у црквеном хору у катедрали у Мелбурну.

Џорџ Пел (77) ће, према судској одлуци, морати да одслужи минимум три године и осам месеци затворске казне пре него што буде могао да поднесе захтев за условно ослобађање.

"Према мом мишљењу, ваше понашање је било прожето запањујућом ароганцијом", рекао је током изрицања пресуде судија Питер Кид, пренела је агенција АП.

Бивши министар финансија папе Фрање осуђен је једногласном одлуком пороте у децембру прошле године због сексуалног злостављања тада 13-годишњих дечака, што је починио крајем 90-их година неколико месеци након што је постао надбискуп у Мелбурну.

Пел је осуђен за пет сексуалних преступа и претило му је до 50 година затвора.

Порота је Пела прогласила кривим 11. децембра прошле године након четворонедељног суђења, али је пресуда објављена тек 26. фебруара због забране медијског извештавања са суђења.

Кардинал Пел је проглашен кривим за пет сексуалних преступа почињених над 13-годишњим дечацима који су певали у хору катедрале Светог Патрика у просторијама цркве пре 22 године.

Суд је саслушао једну од жртава, јер је друга преминула од последица предозирања 2014. године.

Пел је негирао све оптужбе и тврдио како је невин, а његови адвокати поднели су жалбу на пресуду.

За сада није јасно да ли ће жалбу поднети и на изречену казну.

број коментара 8 Пошаљи коментар
(среда, 13. мар 2019, 13:35) - Кјенгур [нерегистровани]

Ат Аустралија

Ма дај молим те не прича, јутрос сам на ТВ гледа и слуша целу пресуду.Суд је трајао четири недеље било је и доказа.Сад ћеш нам рећи да је твоје мишљење боље него пресуда пороте и судије или да Аустралски закон неваља.Кардинал Пел је био оптуживан раније и у другим случајевима, само што је то све Ватикан почистијо под тепих.Пел може само да захвали судији што није добио већу казну.Ако га ослободе у другој пресуди како ће се онда осећати жртве отац преминулог дечака и други дечак кији је бијо силован.

(среда, 13. мар 2019, 12:44) - anonymous [нерегистровани]

@Re: Haranga protiv Pela

Знам зато што за разлико од тебе не пишем напамет, живим овде, пратио сам цео ток суђења и као што сам рекао била су само двојица који су сведочили и теретила Пела, један је умро и пре смрти је изјавио да није више сигуран у оно што је изјавио а други је остао при оптужби и порота је само на основу његових речи без иједног материјалног доказа донела одлуку да је крив.
Ово је преседан јел значи да свако може да изађе са причом да га је неко сексуално узнемиравао без доказа и упропасти туђи живот из ко зна којих побуда. У одбрану Пела су устали многи виђени Аустралци и то протестанти као што је бивши Премиер Џон Хауард.
На крају, само сам изнео чињенице и моје мишљење на које имам право и није у реду да ме вређате са “да ниси и ти један од њих”.
Србин сам, породичан човек, православац и имам право на своје мишљење, јел то проблем или треба да га пљујем само зато што припада другој конфесију?!

(среда, 13. мар 2019, 12:22) - Deda Pera [нерегистровани]

Re: Haranga protiv Pela

Kako ti znaš da li je istina ili nije...? Da nisi i ti jedan od njih kad ga toliko braniš.? Pa nije bio samo jedan slučaj pa da postoji sumnja...

(среда, 13. мар 2019, 12:17) - anonymous [нерегистровани]

@Politika

Ima jos nesto, LGBT lobi je izuzetno mocan u Australiji i kardinal Pel se zamerio njim 2002 god. kada je odbio da pricesti grupu koja je namerno stavila lente duginih boja i tako kao grupa usla u Sidnejsku katedralu i zahtevala da se pricest. On je odbio da ih pricesti tako obucene u zastavu duginih boja, to je pocetak njegovog kraja.

(среда, 13. мар 2019, 12:16) - Deda Pera [нерегистровани]

Vatikan

Kakva je to država Vatikan i zašto postoji, pitanje je sad...?

(среда, 13. мар 2019, 11:25) - anonymous [нерегистровани]

Politika

Ovo je hajka na vatikanskog ministra finansija, jer je pokusao da obznani marifetluke u Vatikanskoj banci. Gde su bili dvadeset godina....i od kad glava leti za rekla kazala. Kao u filmu Kum III

(среда, 13. мар 2019, 11:00) - Аустралија [нерегистровани]

Харанга против Пела

Прво, православац и има много разлога да не волим Римску цркву, посебно када су ставили бисту Степинца испред највеће католичке катедрале у Аустралији, Катедрала Св Патрика у Мелбурну.Друго, ово је харанга против Пела која траје већ годинама, осуђен је на основу изјаве два човека од којих је један касније повукао изјаву и рекао да није сигуран да се то уопште десило, био је наркоман и умро од прекомерне дозе.Порота је огласила кривим Кардинала а да није имала нити један материјални доказ сем изјаве два младића од којих је један пре смрти повукао исказ.Оставимо на страну наше проблеме са Римском црквом али ово је врло врло проблематична пресуда, и није правоснажна.

(среда, 13. мар 2019, 10:37) - anonymous [нерегистровани]

Roditelji

nije mi jasno sta roditelji i policija rade?