Нови дебакл Терезе Меј, парламент поново против споразума

Британски парламент поново није изгласао споразум о коме се премијерка Тереза Меј договорила са Европском унијом поводом Брегзита. Док Мејова поручује да јој је жао због одлуке посланика, опозициони Џереми Корбин каже да је време за опште изборе.

Споразум је убедљиво пао са 392 гласа "против", док су 242 посланика била "за". Премијерка, како наводи Гардијан, припрема саопштење.

Британска премијерка Тереза Меј рекла је да "дубоко жали" због одлуке посланика да одбаце споразум.

Мејова је посланицима након гласања рекла да се и сама борила са тим питањем, али и да је свесна "потенцијалне штете" која прети Британији уколико напусти ЕУ без договора, преноси Би-Би-Си.

Према њеним речима, тражиће од Доњег дома парламента да се сутра гласа о изласку Британије из ЕУ без споразума.

Меј је додала и да уколико продуже члан 50 Лисабонског споразума, ЕУ ће желети да зна шта Британија жели да постигне са тим продужењем и истакла да се посланици сада налазе пред "тешким избором" шта даље да ураде.

Лидер Лабуристичке партије Џереми Корбин изјавио је да је влада побеђена великом већином и да мора да прихвати да њихов споразум нема подршку парламента и да је премијерка у потпуности свесна штете коју Брегзита без споразума може да нанесе.

"Време је за опште изборе", рекао је Корбин.

Слепа улица

Неизгласавање у британском парламенту договор о изласку Велике Британије из ЕУ, и то само 17 дана пре 29. марта, као датума одређеног за Брегзит, у великој мери повећава шансе за "неуређени" Брегзит, поручио јепортпарол председника Европског савета Доналда Туска.

"Ми ћемо наставити наш део припрема. Уколико дође до образложеног захтева за одлагање (Брегзита), 27 чланица ЕУ ће то размотрити и одлучити једногласно", порука је портпарола председника Европског савета.

У ЕУ наглашавају да желе да виде веродостојан захтев за продужетак и временски оквир за постизање договора, односно одлагање термина за излазак Велике Британије из ЕУ.

"Неопходно је обезбедити неометано функционисање институција ЕУ", упозоравају из Уније.

Главни преговарач Брисела у разговорима о Брегзиту Мишел Барније поновио је да је ЕУ учинила све како би омогућила да Договор о повлачењу Велике Британије из ЕУ буде прихваћен.

"Тренутни ћорсокак може бити решен само у Уједињеном Краљевству", нагласио је Барније.

Из ЕУ после гласања у британском парламенту поручују да ће они наставити да се придржавају договореног Споразума о повлачењу, укључујући и тзв "заштитну мрежу" која се односи на ванредно уређење границе између Републике Ирске и Северне Ирске. 

Тзв. "неуређени Брегзит" је опција коју и Брисел и Велика Британија желе да избегну, а о тој опцији ће се сутра изјаснити парламент у Лондону.

Са друге стране, у случају одлагања Брегзита поставља се питање на који временски перод ће ЕУ бити спремна да пристане да одложи излазак Велике Бритање из ЕУ, у покушају да се постигне консензус по том питању.

Време је у великој мери одграничено европским изборима који се одржавају крајем маја, тако да би Велика Британија требало да изађе из Уније најкасније до 24. маја како не би дошло до конфузије око избора за следећи састав Европског парламента у коме за сада није планирано да буду посланици из Велике Британије.

О овим питањима своје мишљење даће лидери ЕУ када се следеће недеље састану на самиту у Бриселу.

Грађани су 23. јуна 2016. године изгласали излазак Британије из ЕУ после 43 године чланства. Највећу подршку Брегзиту тада су дали Енглеска и Велс.

број коментара 4 Пошаљи коментар
(уторак, 12. мар 2019, 21:45) - anonymous [нерегистровани]

Bregzit

Ovo vec pocinje da lici na cirkus..eu treba da zauzme cvrsti stav i da ih po hitnom postupku izbaci po eu pravilima a ne da englezi uvek pametuju i kroje sudbinu kako njima odgovara

(уторак, 12. мар 2019, 21:30) - anonymous [нерегистровани]

Opet ponavljam

Opet ponavljam,Britanija neće izaći iz EU.Ovo je samo kozmetika i dobijanje na vremenu ,sprema se drugi referendum.

(уторак, 12. мар 2019, 21:03) - anonymous [нерегистровани]

kakvi god bili

Imaju svest ,a ne kao kod nas. Jedan covek sve resava.

(уторак, 12. мар 2019, 20:50) - anonymous [нерегистровани]

Izgleda

Puca sve od Britanije pa redom......godina raspleta

Neodlicnost je uvek maceha haosa