Венецуела, потрага за пијаћом водом

Несташица воде једна је од најтежих последица колапса електроенергетске мреже у Венецуели због кога већи део земље од прошлог четвртка није имао струје. Власти поручују да приступ електричној енергији поново има "већи део земље".

И овако тешку економску ситуацију у Венецуели којој прети финасијски слом, додатно је погоршао вишедневни нестанак струје.

Без струје која покреће водене пумпе, Венецуленаци, од радничких четврти до вишеспратница у центру Каракаса, жале се на проблеме са личном хигијеном и хигијеном у својим домовима.

Хозе де Вијана, инжењер који ради у локалном водоводу каже да је Каракасу је потребан притисак од 20.000 литара воде у секунди.

"Прошле недеље притисак је пао на 13.000 литара. Од пада електро-мреже снабдевање водом потопуно је обустављено", наводи Вијана.

Становници Каракаса принуђени су да скупљају воду која се слива у канализациони испуст чија је сврха да односи фекалије.

Како кажу они који се тискају дуж испуста са пластичним балонима, воде која истиче из цеви је бар чиста.

Тврде да су ту воду пустиле локалне власти из постојећих резервоара.

Проблем је, истичу, прљаве цеви кроз који вода пролази. У нормалним околностима служила би само за тоалете и прање подова.

У међувремену, венецуелански председник Николас Мадуро поново је оптужио Вашингтон да је крив за колапс електроенергетског система.

"Венецуела је можда прва у свету жртва америчке кибернетске технологије која је напала наш електроенергетски систем. То није политичка борба, то је напад криминалног карактера, криминални електрични државни удар", нагласио је Мадуро.

Док Америка повлачи све преостале дипломате из главног града Венецуеле, јер су пропали преговори две стране, на позив Хуана Гваида, самопроглашеног председника, нови протести у Каракасу. 

"Грађани Венецуеле траже поштовање својих права. Морамо да одржимо јединство и стабилност. Венецуела ће окончати врло брзо узурпацију власти", уверен је Гваидо.

број коментара 2 Пошаљи коментар
(среда, 13. мар 2019, 12:40) - kostadin [нерегистровани]

Sve su to oblici specijalnog rata

Ostaviti zemlju bez struje, vode, hrane....napraviti nezadovoljsvo u narodu....sve su to oblici specijalnog rata koje radi peta kolona u saucesnistvu sa zapadnim mentorima.Narod Venecuele je na velikom ispitu, ili ce podleci propagandi ulicnog presednika ili ce odbraniti svoju slobodu uz sve poteskoce koje dolaze.

(уторак, 12. мар 2019, 21:09) - anonymous [нерегистровани]

narod ko narod kao i svuda

naseda za saku para da rusi svoju drzavu . Zalosno kako je covek spao nisko da podrzava jednog ulicara .