Смрт 535 особа у Конгу прераста у злочин против хуманости

У сукобима између две заједнице у Конгу, у децембру прошле године, убијено је најмање 535 мушкараца, жена и деце у децембру може. Њихова смрт може да прерасте у злочин против хуманости, саопштила је Канцеларија УН за људска права.

УН је саопштио у јануару да постоје кредибилни извештаји о најмање 890 жртава у сукобима током три дана у четири села на тероторији Јумби на западу земље, пренео је Ројтерс.

УН су послале специјалну истраживачку мисију која је открила да су напади између заједница били планирани.

Сукоб између заједница Бануну и Батенде био је изазван спором око сахране вође Бануну. Мештани села Батенде напали су припаднике заједнице Бануну не дозвољвајући им да побегну, показује истрага УН-а.

"Извештаји показују да су жртве упитане да ли су из Бануна пре него што су убијене. Многи су убијени док су покушали да побегну преко реке Конго, док су други спаљени у њиховим кућама", наводи се у саопштењу УН-а.

Више од 19.000 људи је исељено, и скоро 1.000 зграда, укључујући и цркве, школе и здравствени центри, уништени су или опљачкани.

Извештаји показују да је насиље олакашано услед недостатка интервенције од стране покрајинских власти које "изгледа нису испуниле своју одговорност да заштите становништво".

Насиље би могло да се поново распламса у било којем тренутку, наводи се у извјештају истражитеља који су успели да дођу до само три од четири локације, а број жртава је вероватно био већи, јер се верује да су тела бачена у реку Конго, преноси Ројтерс.

број коментара 0 Пошаљи коментар