Меј и Јункер: Договорене измене споразума о Брегзиту

Британска премијерка Тереза Меј успела је да у разговору са председником Европске комисије Жан-Клодом Јункером осигура "правно обавезујуће" промене свог договора о Брегзиту, у последњем покушају да придобије подршку британских посланика који су запретили да ће поново оборити тај договор, преноси Би-Би-Си.

Правно обавезујући споразум је заправо додатак раније постигнутом споразуму између Мејове и ЕУ прошле године и предвиђа заштитни механизам којим се гарантује да ће граница између Републике Ирске и Северне Ирске остати отворена и након изласка Британије из ЕУ.

Из кабинета Терезе Меј је саопштено да је договорен заједнички инструмент о појашњењу споразума о Брегзиту.

Јункер је поручио да Британија мора да напусти ЕУ до европских избора 23-26. маја или ће у противном морати да бира своје посланике за Европски парламент.

"Повлачење Уједињеног Краљевства треба да буде потпуно пре европских избора који се одржавају између 23. и 26. маја ове године. Ако Уједињено Краљевство не напусти ЕУ до тада, законски ће се од њега захтевати да одржи ове изборе", рекао је Јункер, преноси Ројтерс.

Председник Европске комисије је рекао да је сада на британском парламенту да направи кључни избор тако што ће одобрити или одбити споразум о изласку Британије из ЕУ.

"Избор је јасан: то је овај договор или Брегзита можда уопште неће бити", додао је Јункер на Твитеру.

број коментара 9 Пошаљи коментар
(уторак, 12. мар 2019, 12:31) - FORum LIvii [нерегистровани]

sve se moze kad se hoce

граница између Републике Ирске и Северне Ирске остати отворена и након изласка Британије из ЕУ.
Po ovom novom dogovoru , i granica Srbije sa susednim clanicama EU , moze biti otvorena ?

(уторак, 12. мар 2019, 11:44) - anonymous [нерегистровани]

250 милиона фунти недељно

Када се обрачунају паре које Британија плаћа ЕУ на име чланарине и пара које ЕУ инвестира назад у Британију излази да ЕУ кошта Британију око 250 милиона фунти недељно.
ЕУ бирократију и куповину мира у кући не плаћају Бугарска, Румунија, Хрватска и остали из ЕУ.
Да ли ви што одокативно причате о Британији (Енглеској) уопште разумете нешто о економији и где је финансијски центар Европе и колико је Британија економски моћна, није спорна жеља Британаца да изађу из ЕУ, већ жеља ЕУ да не изгуби 13 милијарди фунти годишње нето које Британија уплаћује у ЕУ буџет и отежавају јој излазак.
Сачекајмо две године па да причамо, толико је требало времена да Енглези докажу да је очување фунте и не узимања Евра био најпаметнији потез.

(уторак, 12. мар 2019, 11:23) - Markovljev [нерегистровани]

EU birokratija

Na ovom "dogovoru" se najbolje vidi dokle je stigla EU birokratija u preuzimanju moći nad državama članicama. Tri godine se pregovara, poslednjih par meseci postignuti dogovor usvojen od svih 27 članica koji ostaju u EU a Velika Britanija to odbije. Poslednja dva meseca nastaje prepucavanje Brisel - London u smislu ništa se menjati neće do mi hoćemo promenu sporazuma, a onda frau Markel kaže: Poslali smo značajnu poruku Londonu a Mejova se dogovori sa Junkersom dan pre glasanja u parlamentu VB. Šta ostale zemlje EU? znaju o čemu je ta promena, slažu se sa njom ili ne? Ko vas pita, mi vas vodimo a možemo se konsultovati sa Merlel i Makronem i basta. Gde je Rumunija kao predsedavajuća zemlja EU? Birokratija Brisele je progutala zemlje članice a u cilju održanja je neće interesovati šta misle Poljaci, Hrvati, Estonci, ali maksimalno Nemačka i Francuska. Ostali zaboravite na suverenitet. Takva je danas EU

(уторак, 12. мар 2019, 11:10) - rssi [нерегистровани]

Opet ta Engleska

Očigledno je da ne znaju šta će sami sa sobom a ne da rešavaju neke EU ili svetske probleme.

I nije mi jasno šta im stalno svi gledaju kroz prste. Rekli su da bi išli iz EU, imali su referendum, glasali su za izlazak iz EU, onda su se usaglašavali sa EU o uslovima izlasku iz EU, pa su se usaglasili i dogovorili. I sad bi opet nešto hteli.

Gospodo Englezi, sve je dogovoreno oko vašeg izlaska iz EU.

Puno sreće izvan EU.

(уторак, 12. мар 2019, 10:54) - anonymous [нерегистровани]

@EU i Srbija

“ Ali cinjenica je takodje da kad bi sad bio referendum da ne bi ni izasli..”  Oдакле ти знаш резултат нечега што се није десило и неће се десити?! ЕУ оваква каква је и са овом бирократијом и наметањем одлука другим чланицама је пропали пројекат.
Енглези су то препознали и пошто мисле 100 година унапред су рекли ЕУ “bye bye”.
О узимању Пољске као пример неког “успеха” ЕУ не треба трошити речи, потпуно погрешaн пример.

(уторак, 12. мар 2019, 10:45) - Dusan [нерегистровани]

Odgovor

Ne znam sta rukovodi ljude poput ovog koji tvrdi:" sta mi treba da trazimo kad iz Evrope izlazi Velika Britanija."

Vrlo jednostavno, rukovodi ih nezanje.

(уторак, 12. мар 2019, 09:35) - anonymous [нерегистровани]

EU i Srbija

Evropska unija je od pojedinih zemalja isocne Evrope napravila veike pomake u razvoju sto se najbolje vidi na primjeru Poljske. Poljska je danas velesila u odnosu prema zemljama zapadnog Balkana.Pogledajte samo Atletsko prvenstvo Evrope skoro odrzano u Skotsjoj..Neznam sta rukovodi ljude poput ovog koji tvrdi:" sta mi treba da trazimo kad iz Evrope izlazi Velika Britanija."Razlozi izlaska VB iz EU mnogo kompleksniji da bi se ovde mogli objasniti. Ali cinjenica je takodje da kad bi sad bio referendum da ne bi ni izasli..Veoma je jak otpor da jos nije sigurno dali ce uopste i izaci.

(уторак, 12. мар 2019, 09:29) - anonymous [нерегистровани]

Их, што им је запретио!

Ако не одете, одлучиваћете о нашој будућности и кочићете наш напредак, па како вам буде!

(уторак, 12. мар 2019, 07:26) - Миша Јовановић, Сан Дијего, Калифорнија [нерегистровани]

Меј и Јункер

Виде Британци да нема перспективе у Европској унији. Једино елита у Србији то не види..