Гутерес: У паду авиона погинуо најмање 21 представник УН

Генерални секретар Уједињених нација Антонио Гутерес саопштио је да је најмање 21 представник Уједињених нација погинуо у авиону компаније "Етиопијан ерлајнс" који се срушио у суботу након полетања из престонице Етиопије.

Гутерес се обратио на данашњем састанку Комисије за статус жена, који је почео минутом ћутања за 157 жртава авионске несреће, преноси АП.

Генерални секретар УН додао је да је погинуо и непознат број веома блиских сарадника УН.

"Глобална трагедија ударила је близу куће и Уједињене нације су у жалости", поручио је Гутерес, преноси АП.

Гутерес је додао да је погинуло особље УН дошло из најразличитијих делова света и да су имали заједнички циљ да помогну људима и свет учине бољим местом за све.

Несрећа се, иначе, догодила само шест минута пошто је авион узлетео из Адис Абебе, престонице Етиопије. Из авио-компаније кажу да је главни пилот упутио позив за помоћ, али да су после тога изгубили контакт.

Страдали су држављани из чак 35 земаља, међу њима и један Србин.

Кенија је изгубила 32 држављанина, што је више од свих других земаља.

Канада, Етиопија, САД, Кина, Италија, Француска, Британија, Египат, Немачка, Индија и Словачка изгубиле су четворо или више грађана.

У међувремену, власти у Етопији, Кини и Индонезији приземљили су све авионе типа "боинг 737 макс 8", што је исти тип авиона који се срушио у Етиопији.

Црну кутију из авиона који се срушио пронашли су истражитељи на месту несреће, пренела је етиопијска државна телевизија.

Истражитељи су навели да је црна кутија знатно оштећена и да нису сигурни какве ће податке моћи да "извуку" из ње, пренео је АП, позивајући се на званичнике авио компаније.

Црна кутија требало би да укаже шта је био могући узрок пада путничког авиона који се срушио неколико минута након полетања и у коме је погинуло свих 157 путника и чланова посаде.

број коментара 0 Пошаљи коментар