Седам европских држава међу десет највећих извозника оружја

Подаци Међународног института за мировне студије из Стокхолма (СИПРИ) показују да се међу десет највећих извозника оружја у свету од 2014. до 2018. налази седам европских држава. Руски извоз опао, док је Француска продала 261 одсто више оружја на Блиски исток, а прати је Немачка са повећањем од 125 одсто.

Међу пет највећих извозника у свету, а који извозе око 75 одсто оружја, јесу Русија, Француска и Немачка, преноси Јуроњуз.

Прво место, као и у претходним истраживањима, заузимају САД.

На четвртом месту је Кина, коју прате Британија и Шпанија. Место број осам по извозу оружја у овом периоду припало је Израелу, док девето место заузима Италија, а десето Холандија.

Упркос томе што се Русија налази на другом месту, забележила је пад извоза у висини од 17 одсто, док је Француска забележила огроман скок од 43 одсто, наводи Јуроњуз.

Према подацима СИПРИ, пад извоза Русије може се објаснити чињеницом да је потражња од два највећа клијента – Индије и Венецуеле – опала.

Извоз руског оружја у Венецуелу опао је за 96 одсто од 2009. године.

Са друге стране, извоз оружја из држава западне Европе на Блиски исток значајно је порастао од 2009. године.

Француска је извезла 261 одсто више оружја на Блиски исток, а прати је Немачка са повећањем извоза у висини од 125 одсто.

Италија бележи нешто мањи раст извоза у регион, са 75 одсто, док је Британија на четвртом месту међу државама западне Европе по расту извоза према Блиском истоку са 30 одсто.

Разлог за то је, како наводи Јуроњуз, чињеница да је Саудијска Арабија највећи увозник оружја на свету, као и кључни клијент за многе државе, поготово за Француску, Британију, Шпанију и Шведску.

СИПРИ указује да су европске државе смањиле увоз оружја за 13 одсто због дуготрајних ефеката глобалне економске кризе.

Упркос ефектима кризе, поједине државе, укључујући Норвешку, појачавају своје арсенале због "растућих тензија" са Русијом.

број коментара 7 Пошаљи коментар
(понедељак, 11. мар 2019, 22:16) - anonymous [нерегистровани]

Ups

A gde je tu čuvena srpska Namenska industrija ?

(понедељак, 11. мар 2019, 20:01) - anonymous [нерегистровани]

Licemeri zapadnjacki

Njima je cilj da ljudsku populaciju svedu na 1 milijardu, eto kako. I jos dobro zaradjuju na tudjoj krvi i smrti. Misle da su cisti ako drugi za njih ubijaju, bilo roboti ili ludaci.

(понедељак, 11. мар 2019, 19:57) - anonymous [нерегистровани]

Mislim da je Norveska jedan od vodecih i izvoznika, n samo uvozika

Sve "pametne", a i druge komponente za americko oruzje se prave u Norveskoj. Onda kupuju sklopljene proizvode, naravno od Amerike.

(понедељак, 11. мар 2019, 18:25) - nikola [нерегистровани]

Sve neki pacifisti u EU

A gledaju sto vise da izvezu i zgrne pare. Spremni su da idu preko leseva samo zbog profita. A s druge strane se predstavljaju kao borci za mir i brinu o planeti.

(понедељак, 11. мар 2019, 17:53) - anonymous [нерегистровани]

Oruzije

Toliko o demokratiji . Sve demokrata do demokrate

(понедељак, 11. мар 2019, 17:38) - anonymous [нерегистровани]

Sad nam je sve jasno

Eto zasto u svetu nema mira, zasto se otvaraju nova ratista, zasto se rusija tretira kao opasnost za zapad (norvesku, poljsku, estoniju, ...)

(понедељак, 11. мар 2019, 17:25) - anonymous [нерегистровани]

Zato postoji

Rusofobija-da izbace Rusiju sa tržišta oružija, iako Rusija ima za sada najbolje i najmoćnije oružje.