Пронађенe црне кутије "Етиопијан ерлајнса"

На месту на којем се сруштио путнички авион "Етиопијан ерлајнса" пронађене су "црне кутије", којe би требало да укажу на узроке несреће у којој је погинуло 157 особа.

Црну кутију авиона "боинг 737 макс" пронашли су истражитељи, да би нешто касније пронашли и другу, саопштила је авио-компанија "Етиопијан ерлајнс"

За прву кутију, која је пронађена мало раније, истражитељи су навели да је знатно оштећена и да нису сигурни какве ће податке моћи да "извуку" из ње, пренео је АП, позивајући се на званичнике авио-компаније.

"Црне кутије" требало би да укаже шта је био могући узрок пада путничког авиона који се срушио неколико минута након полетања.

Волонтери Црвеног крста и форензичари су и даље на терену где се извлаче тела страдалих и уклањају мањи делови олупине.

У  међувремену, кинеске и етиопске власти приземљиле су све своје "боинге 737" "због додатне безбедносне предострожности".

Портпарол "Етиопија ерлајнса" Асрат Бегашев навео је да у истрази коју води Етиопија помажу САД, Кенија и још неке земље и додао да су дошли и форензички стручњаци из Израела.

Путнички авион са 157 особа срушио на лету од Адис Абебе до Најробија.

Од 157 страдалих, 19 је радило за Уједињене нације, а међу њима и држављанин Србије Ђорђе Вдовић. Он је био запослен у Светском програму за храну и осим нашег пасоша, имао је путну исправу Уједињених нација.

Заставе Уједињених нација и њених агенција данас су спуштене на пола копља.

Ова тешка несрећа подигла је питање безбедности "боинга 737 макс 8", новог модела познате компаније, будући да се исти модел авиона срушио у октобру у Индионезији.

Деонице компаније у понедељак су пале на берзама за више од девет одсто.

Стручњаци сматрају да постоји неколико разлога због којих је могло да дође до несреће, као што су проблеми са моторима, грешка пилота, саботажа или судар са птицама.

број коментара 1 Пошаљи коментар
(понедељак, 11. мар 2019, 18:31) - dragan 55 [нерегистровани]

Iz nemacke stampe

"постоји неколико разлога због којих је могло да дође до несреће, као што су проблеми са моторима, грешка пилота, саботажа или судар са птицама"

Nemci danas pisu da bi jedan od problema mogao biti softver u avionu koji ne reagira na naredbe pilota.