Јункер тражи искључење Фидеса из Европске народне партије

Председник Европске комисије Жан Клод Јункер сматра да странка мађарског премијера Виктора Орбана требало да напусти Европску народну странку.

Жан Клод Јyнкер том приликом је упоредио Виктора Орбана са лидерком француске крајње деснице Марин Ле Пен.

"Они нису гласали за мене. Није ни крајња десница. Сећам се да је Марин Ле Пен рекла: ''Не гласам за вас'. На то сам јој одговорио: 'Не желим ваш глас'. Постоје неки гласови које не желите", рекао је Јункер.

Необично оштар коментар Јункер је изнео у Штутгарту у Немачкој након што је мађарска влада представила нови плакат којим оптужује Јункера и америчког филантропа мађарског порекла Џорџа Сороса да желе да Мађарску преплаве мигрантима, преноси Ројтерс.

"Против лажи не можете много да учините", рекао је Јункер и додао да би Манфред Вебер који је изабран за главног кандидата Европске народне партије (ЕПП) на предстојећим изборима за Европски парламент, требало да се запита "да ли му треба тај глас".

Како се наводи, све су гласнији позиви да се Фидес, због своје оштре антимигрантске кампање, избаци из ЕПП, групе која окупља странке хршћанских демократа и десног центра.

Странка Фидес је снажна у Мађарској, што значи да ће освојити велики број представника на изборима за Европски парламент, због чега би њено избацивање из Европске народне партије ослабило ту групу, најјачу у ЕП.

број коментара 1 Пошаљи коментар
(среда, 20. феб 2019, 08:49) - anonymous [нерегистровани]

xl

Obe strane treba da se suzdrže od uvredljivih komentara i da rade na stabilizaciji priika